elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La producció de residus en l'Àrea Metropolitana de València s'estabilitza en el segon trimestre de 2022

La producció de residus en l'Àrea Metropolitana de València s'estabilitza en el segon trimestre de 2022
  • L'ús del contenidor marró creix un 71% respecte al mateix període de 2021 gràcies a la conscienciació ciutadana

MÉS FOTOS
La producció de residus en l'Àrea Metropolitana de València s'estabilitza en el segon trimestre de 2022 - (foto 2)
La producció de residus en l'Àrea Metropolitana de València s'estabilitza en el segon trimestre de 2022 - (foto 3)
La producció de residus en l'Àrea Metropolitana de València s'estabilitza en el segon trimestre de 2022 - (foto 4)
La producció de residus en l'Àrea Metropolitana de València s'estabilitza en el segon trimestre de 2022 - (foto 5)

Les plantes de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus han rebut en el segon trimestre de 2022 un total de 142.394 tones de residus dels 45 municipis de l'Àrea Metropolitana de València. Esta xifra suposa un lleu increment de l'1,53% respecte al segon trimestre de 2021. Igualment, entre abril i juny del present any, els municipis de l'EMTRE han depositat 14.877 tones de bioresidus en el contenidor marró, la qual cosa suposa un creixement del 71,43% respecte al mateix període de 2021.  

Les últimes dades confirmen un lleuger creixement, pròxim a l'estabilització, en la generació de residus de l'Àrea Metropolitana de València. Així, entre els mesos d'abril i juny d'enguany, les plantes de l'EMTRE a Manises i Quart de Poblet han rebut un total de 142.394 tones de residus, procedents dels contenidors gris i marró distribuïts pels carrers dels 45 municipis. Si comparem les dades del segon trimestre de 2022 amb el mateix període de 2021, l'increment és d'un 1,53%, ja que es van recollir l'any passat un total de 140.242 tones.

Tradicionalment s'ha associat l'augment en la generació de deixalles amb èpoques de bonança econòmica. No obstant això, cal recordar que l'estratègia que marca la Unió Europea en el marc del model d'economia circular és deslligar estos dos conceptes. Un dels objectius de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus és, precisament, garantir que els residus disminuïsquen en termes reals en una economia en creixement, mitjançant una major reducció i millor separació en origen d'estos.

És per això que es manté la tendència a l'alça de la recollida de residus orgànics de manera selectiva en l'Àrea Metropolitana de València. En el segon trimestre de 2022, els municipis que disposen del contenidor marró als seus carrers han depositat un total de 14.877 tones, enfront de les 8.678 del mateix període de 2021. Això suposa un espectacular increment del 71,43%, gràcies a les campanyes de conscienciació dutes a terme pels Ajuntaments i Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE.

El bon comportament de la ciutadania en la separació en origen ha generat igualment una menor quantitat de deixalles en el contenidor gris, anomenat també fracció resta, on va a parar tot allò que no admet la resta de contenidors de la via publica i els ecoparcs fixos i mòbils de la xarxa de l'EMTRE. En tota l'Àrea Metropolitana s'ha reduït un 2,99%. Esta disminució es pot apreciar clarament en els municipis d'Aldaia (-54,71%), Paiporta (-17%), Manises (-21,09%) i la Mancomunitat del Carraixet (-22,21%).

Per al president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, estes dades demostren "l'esforç que els municipis de l'Àrea Metropolitana de València estan fent per a implementar el contenidor marró als seus carrers i separar millor els seus residus. Vull felicitar-los a tots ells i animar a la resta de municipis a implementar-lo al més prompte possible". Campillo ha afegit que "estem en la direcció correcta. És veritat que hem de millorar el percentatge de separació, tal com marca la Unió Europea, però anem per bon camí. Som un dels territoris de l'Estat més avançats en separació de residus".

És cridaner igualment el cas de Quart de Poblet, que en el segon trimestre de 2021 va depositar 1.623 tones de residus en el contenidor gris i, en el mateix període de 2022, han sigut només 517,88 tones. Este descens té la seua lògica explicació en les més de 1.098 tones de bioresidus generats entre abril i juny del present any.

Si analitzem la suma total dels dos tipus de contenidors, la ciutat de València és la que ha generat una major quantitat de residus en el segon trimestre de 2022: 70.421 tones. El creixement respecte a la mateixa franja temporal de 2021 és d'un 4,16%. Quant a la ciutat de Torrent, la generació de residus es manté estable, amb un creixement de només un 0,14%.

A més de les 142.394 tones generades a València i la seua àrea metropolitana en el segon trimestre de l'any, les plantes de l'EMTRE també han tractat 18.322 tones de residus procedents del COR. Este consorci, que agrupa les comarques de la Safor, la Vall d'Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora, encara no disposa d'una planta pròpia i té un conveni amb l'EMTRE per a valorar una part dels seus residus. Han sigut 323 tones menys que en el segon trimestre de 2021.

Pujar