elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La primera trobada nacional del Pacte de les Alcaldies comptarà amb més de 200 institucions

La primera trobada nacional del Pacte de les Alcaldies comptarà amb més de 200 institucions
  • Aquest acte, organitzat per la Diputació de València, té com a objectiu que els municipis signants del pacte es comprometin a assolir, i fins i tot superar, els objectius de la Unió Europea en matèria de clima i energia

MÉS FOTOS
La primera trobada nacional del Pacte de les Alcaldies comptarà amb més de 200 institucions - (foto 2)

Més de 200 ajuntaments, diputacions, federacions de municipis i ens públics mediambientals s'han inscrit ja en la primera trobada nacional del Pacte de les Alcaldies que organitza la Diputació de València, en col·laboració amb l'Oficina del Pacte dels Alcaldes de Brussel·les, i que acollirà dijous que ve, 11 de novembre, el Palau de les Arts. Aquells que no hagen cursat encara la seua inscripció per a participar en esta jornada de lluita contra el canvi climàtic des dels municipis, poden fer-ho a través de l'enllaç https://www.dival.es/es/medi-ambient/content/encuentro-nacional-pacto-de-las-alcaldias-valencia

Entre els assistents ja confirmats trobem ajuntaments de ciutats com València, Zaragoza, Pamplona, Múrcia i Alacant; diputacions com les de Málaga, Jaén i Tarragona, així com el capítol de Santa Cruz de Tenerife; entitats mediambientals de Madrid, Bilbao, Gijón i A Coruña; i una llarga llista de consistoris de la província.

El Pacte de les Alcaldies és el major moviment mundial de ciutats que, de manera voluntària, han assumit el compromís per a actuar contra el canvi climàtic. Els municipis signants es comprometen a aconseguir, i fins i tot superar, els objectius de la Unió Europea en matèria de clima i energia.

Un total de 300 alcaldes i alcaldesses han sigut convidats a participar en un esdeveniment que està dirigit, principalment, als responsables de les administracions locals de tota España, amb l'objectiu de “donar a conéixer els nous reptes de neutralitat climàtica per a l'any 2050, la connexió entre el Pacte de les Alcaldies i el Green New Deal de la Comissió Europea, el nou pressupost comunitari i la proposta per a incloure la pobresa energètica en els plans municipals sobre el clima i l'energia”, segons explica la vicepresidenta i responsable de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació, Maria Josep Amigó.

La Diputació, coordinadora a la província

La Diputació de València, com a coordinadora del pacte a la província, té com a funció fer arribar la iniciativa a les autoritats locals per a promoure la seua adhesió, així com facilitar als signants l'assistència tècnica, econòmica, administrativa i política necessària per a aconseguir els seus compromisos. Crida l'atenció el gran increment d'alcaldies valencianes que s'han sumat a esta iniciativa des de 2015, quan hi havia només 17 entitats locals inscrites, sent en l'actualitat un total de 242 municipis.

Durant la jornada, que comptarà amb la presència del president de la Diputació, Toni Gaspar, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, la corporació provincial mostrarà el treball conjunt dut a terme en els últims anys per les administracions locals, a l'hora de posar en pràctica els plans municipals d'acció climàtica. Es tracta d'un exemple d'èxit ja que, amb la coordinació de la Diputació, València és una de les regions que més han crescut a nivell de municipis adherits en tota Europa.

Durant la cerimònia en el Palau de les Arts es realitzarà una signatura simbòlica dels nous objectius del Pacte per a 2050, mitjançant la qual els municipis i les províncies i regions que vulguen podran mostrar el desig d'adherir-se als nous objectius de neutralitat climàtica de la Unió Europea.

Reduir les emissions de CO₂

Les ciutats alberguen una majoria creixent de la població mundial i generen al voltant de tres quartes parts del consum mundial d'energia i el 70% de les emissions de diòxid de carboni. Els municipis tenen la responsabilitat d'actuar en relació amb les majors fonts d'eixes emissions, en particular el transport i el consum de l'energia, i la seua implicació resulta imprescindible per a aconseguir objectius com la reducció de les emissions de CO₂ en un 40% abans de 2030, millorar l'eficiència energètica, utilitzar fonts d'energia renovable en els seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.

El Pacte de les Alcaldies compta actualment amb més de 7.000 autoritats locals i regionals de diferents països que aprofiten els punts forts d'un moviment que involucra a múltiples actors. L'àmbit d'actuació s'ha obert, fins i tot, a la resta de continents, ja que es tracta d'un problema global i els assoliments obtinguts demostren que estos instruments funcionen. En este sentit, els fons europeus aniran cada vegada més lligats als objectius de canvi climàtic, d'ací la importància d'una trobada que servirà per a intercanviar experiències entre municipis de tota España.

Pujar