El president Mompó obri les jornades de formació i bones pràctiques per als càrrecs públics dels municipis
El màxim responsable de la Diputació de València dona la benvinguda en el MuVIM als alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores que han assistit a la primera sessió del Curs de formació d'acolliment de càrrecs electes
El servici de Formació que dirigix Ricardo Gabaldón abordarà el règim jurídic, la contractació o l'execució pressupostària de les entitats locals, sobre la base de la transparència, sostenibilitat i bon govern
El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha participat en la primera sessió del Curs de formació d'acolliment de càrrecs electes que organitza la corporació provincial. Mompó ha donat la benvinguda a més d'un centenar d'alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores que s'han inscrit a estes jornades orientades a reforçar i actualitzar els coneixements dels responsables locals en matèries com el règim jurídic, la contractació, els serveis públics, l'execució pressupostària i la lluita contra el frau als ajuntaments valencians.
Mompó ha destacat “l'interés que sempre desperta entre els responsables dels nostres ajuntaments estes jornades de bones pràctiques, en les quals personal qualificat de la Diputació i els consistoris actualitzen qüestions de gran interés per a la gestió diària dels municipis”. En este sentit, el president de la Diputació ha posat en valor el paper dels habilitats nacionals i els caps de servei de les diferents entitats, així com “els continguts de les jornades, orientats a la sostenibilitat i la innovació, amb un aprenentatge enfocat al bon govern, els ODS, la gestió més eficaç dels fons Next Generation i, en definitiva, el model de municipi que volem”.
En paraules de Vicent Mompó, “les tecnologies juguen un paper fonamental en este procés, però també hem de garantir que el tracte personal i humà continue sent una prioritat de cara a l'atenció ciutadana; la bretxa digital és una realitat en alguns grups de població com la gent gran, i ens comprometem a brindar-los la millor atenció possible”. Per al president, “cadascuna de les poblacions de la província han de ser competitives, exemplars, dinàmiques, pròximes, eficients i eficaces, i la formació és un pilar fonamental per a aconseguir-lo”. Mompó ha conclòs que la Diputació “estarà al costat dels municipis per a impulsar projectes i també perquè siguen més competents”.
Per part seua, el diputat responsable de Formació, Ricardo Gabaldón, ha explicat que el curs, dirigit a les noves corporacions locals de la província eixides de les eleccions del 28 de maig, “té com a finalitat posar a la disposició dels nous càrrecs electes les eines i els coneixements per a comprendre i respondre amb èxit a les situacions de gestió de les diferents àrees d'una entitat local”. D'altra banda, “buscar la reflexió sobre la necessitat de millorar i innovar en el marc de la transparència i l'ètica pública”, ha afegit Gabaldón.
Set sessions a l'octubre i novembre
El servici de Formació de la Diputació, encapçalat per Eva Navarrete, ha programat set sessions entre els mesos d'octubre i novembre, que es desenvoluparan a les vesprades en la Sala d'actes del MuVIM, el museu de la Diputació. L'oficial major de la corporació provincial, Juan Jiménez, és el coordinador d'un curs que ha arrancat este dimarts amb la conferència de la catedràtica de Comunicació Política de la Complutense de Madrid María José Canel, que ha centrat la seua intervenció en com transmetre a la ciutadania els objectius i reptes que pretenen aconseguir els membres electes de qualsevol corporació.
Les següents jornades se centraran en assumptes com el règim jurídic de les entitats locals, amb els seus drets i deures; la contractació i sostenibilitat en l'administració pública, tenint en compte els ODS de l'Agenda 2030 i la gestió dels fons Next Generation; un model de ciutat o poble més amable amb especial atenció a l'urbanisme i les activitats i serveis públics; el control i execució dels pressupostos municipals; els riscos de la corrupció i la lluita contra el frau; i les polítiques d'innovació i bon govern.
Entre els ponents que abordaran estes matèries destaquen habilitats nacionals i caps de servici de diferents ajuntaments, en representació del personal que vela pel bon funcionament de les institucions i el seguiment de la legislació vigent, amb la participació d'altres experts com el director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares; o el doctor en Dret Rafael Jiménez Asensio.