Potries conclou el seu any com a capital cultural valenciana amb l’espectacle de carrer ‘Mulïer’
Potries conclou el seu any com a capital cultural valenciana 2018-2019 amb l’espectacle de carrer ‘Mulïer’, de la mà de l’Institut Valencià de Cultura. La cloenda tindrà lloc el diumenge 14 d’abril a les 19.00 hores a la plaça del País Valencià de Potries.
Producció de la companyia de Sueca Maduixa Teatre, ‘Mulïer’ és un espectacle de dansa sobre xanques interpretat per cinc ballarines, una obra que pretén investigar els límits físics amb la dansa i l’equilibri, el moviment i la poesia o la força i les emocions.
Un muntatge que és un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat per la igualtat i per mantindre viva la seua naturalesa instintiva i que han reclamat el seu dret a ballar i córrer lliurement per la nostra societat.
Aquesta producció naix de la necessitat d’explorar la identitat femenina a través del joc corporal i posa l’accent en la imatge, la poètica visual i la narració per tal d’arribar a la sensibilitat de l’espectador.
‘Mulïer’ va ser una de les grans triomfadores dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes, amb quatre guardons: millor espectacle de carrer, millor ballarina (Laia Sorribes), millor composició musical i millor direcció coreogràfica. A més, l’obra també ha sigut reconeguda amb dos Premis MAX 2017, al millor espectacle de carrer i a la millor composició musical.
Capital cultural valenciana
Potries ha sigut la primera localitat que ha sigut reconeguda per la Generalitat Valenciana com a capital cultural valenciana per a municipis de menys de 5.000 habitants, una de les principals novetats d’aquest reconeixement que es va posar en marxa l’any 2017.
Potries va arrancar la seua capitalitat cultural valenciana el 25 d’abril de 2018 i durant aquest any ha dut a terme nombroses activitats culturals com, per exemple, l’espectacle ‘Aigua’, coproducció de l’Institut Valencià de Cultura, els festivals de música Music Fest i Blai Fest o exposicions com el cicle ‘Primers moments. Art Contemporani de la Generalitat’, ‘José Segrelles & The Illustrated London News’ o ‘Els ‘altres’ paisatges’, les tres de la mà del Consorci de Museus.
A més, la capitalitat ha servit per a projectar uns altres valors culturals de Potries, com, per exemple, les festes del Porrat de Sant Blai, el Museu de la Cassoleria Ángel Domínguez, el museu Rob House o el patrimoni arquitectònic i natural de la localitat.
La capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic.
Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.
Des del 25 d’abril, la capitalitat cultural valenciana passarà de Sagunt i Potries a Altea i Vilafranca, que tindran aquest reconeixement fins al 25 d’abril de 2020.