elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una parella espolia metalls i ferramentes en un aqüeducte valencià considerat Bé d'Interés Cultural

Una parella espolia metalls i ferramentes en un aqüeducte valencià considerat Bé d'Interés Cultural
  • Els detinguts utilitzaven un detector de metalls, ferramenta per a l'ús de la qual es necessita un permís especial de la Generalitat, per la qual cosa poden ser sancionats amb fins a 60.000 euros de multa

El Grup de Patrimoni Històric de la Unitat Adscrita a la Generalitat de la Policia Nacional ha detingut, en col·laboració amb la Guàrdia Civil del Lloc d'Aras de los Olmos, a una parella per espoli amb un detector de metalls en l'aqüeducte Els Arcs d'Alpuente, considerat Jaciment Arqueològic i declarat Bé d'Interés Cultural (BIC), en la categoria de Monument.

Els detinguts van ser localitzats gràcies a la col·laboració ciutadana, en el precís moment en què estaven utilitzant el detector de metalls en la zona protegida. Els agents van descobrir mostres de diferents intents de prospecció recents en el terreny realitzats amb una xicoteta aixada que, presumptament, havien sigut duts a terme pels infractors.

La Policia de la Generalitat els va intervindre el detector de metalls, una aixada, una ferradura metàl·lica i una clau d'aixeta metàl·lica i els va detindre per un presumpte delicte contra el patrimoni històric i també per furt, ja que després de la seua detenció, un dels implicats va entregar, de manera voluntària, un altre detector de metalls i 25 monedes, en concret, 'dinerillos valencians'.

Estes monedes són representatives del Regne de València. Es tracta del real de València o 'diner de vellón', una unitat monetària que s'utilitzava en la Corona d'Aragó. Quan es va introduir el 'diner' a València en 1247, contenia aproximadament un 24% de plata però, amb el pas del temps, el seu contingut de metall preciós es va anar rebaixant fins a quedar reduït a la mínima expressió.

Després d'investigar els seus historials, els agents van poder comprovar que un dels membres de la parella ja havia estat detingut anteriorment per delictes contra el patrimoni històric.

El Grup de Patrimoni Històric recorda que l'ús dels detectors de metalls es contempla en el Decret 107/2017, de 28 de juliol, que regula les actuacions arqueològiques en la Comunitat Valenciana, i que el seu mal ús es considera una falta lleu i es pot sancionar amb multes de fins a 60.000 euros.

Així, per a la utilització de detector de metalls de manera lúdica és necessària l'autorització prèvia de la Generalitat, excepte quan es realitze en àmbits de pública i massiva concurrència i en llocs on se celebren sovint esdeveniments i espectacles, sempre que estos àmbits no es troben inclosos en la Carta Arqueològica o situats a menys de cent metres d'estos.

Una obra d'enginyeria protegida
L'aqüeducte d'Alpuente és una infraestructura hidràulica d'estil medieval de 265 metres de traçat recte, construïda entre els segles XVI i XVII, que conduïa l'aigua procedent de les Fonts Nova i Marimacho, utilitzant-se per a proveir les necessitats de la vila i reg de la seua horta.

Va ser restaurat per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència entre 1986 1988 i declarat BIC en 2005 per ser una representació històrica de la forma en què les comunitats del passat s'adaptaven i aprofitaven els recursos naturals per al proveïment d'aigua. La seua imatge forma part de l'escut del municipi.

Pujar