La nova Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana de la Generalitat atén més de 2.000 persones afectades per la DANA en tres mesos
La plataforma OVAC-DANA facilita a la ciutadania l’accés, no presencial i per videoconferència, a les ajudes destinades a pal·liar els efectes de la riuada
L’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC-DANA), desenrotllada específicament per a oferir assistència no presencial i per videoconferència a les persones afectades per la riuada del passat 29 d’octubre, ha atés més de 2.000 persones afectades per la DANA en tan sols tres mesos.
Així ho ha destacat el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Javier Balfagón, durant la seua participació en la XV edició del Congrés Nacional d’Innovació i Servicis Públics (CNIS), que se celebra a Madrid, per a exposar les últimes millores de la Generalitat en servicis a la ciutadania.
El responsable de les TIC en la Generalitat ha incidit en el fet que, davant una situació extrema com la que es va viure el mes d’octubre passat, la DGTIC “va oferir solucions urgents amb les ferramentes tecnològiques amb les quals ja comptàvem, però en alguns casos totalment imprevistos va caldre buscar solucions ad hoc”.
Segons el director general de TIC, prova d’això és “esta plataforma d’atenció per videoconferència que permet oferir l’assistència de personal funcionari habilitat a la ciutadania per a la tramitació electrònica de les múltiples línies d’ajuda que es van obrir després de la DANA”.
“L’OVAC-DANA va sorgir com a resposta a una situació extraordinària i amb la finalitat d’oferir un nou canal de comunicació que ens permetera ampliar les vies d’assistència a la ciutadania. Representa, a més, una transformació digital accessible, flexible i segura dels processos d’atenció, assessoria i gestió, de persona a persona” ha afegit Bafalgón.
El disseny de l’OVAC-DANA va ser a càrrec de la DGTIC, dependent de la Conselleria d’Hisenda i Economia, en col·laboració amb la Direcció General de Simplificació Administrativa i el departament d’Atenció a la Ciutadania amb l’objectiu de facilitar el procés de sol·licitud d’ajudes per internet, amb la mateixa seguretat jurídica amb la qual compten les sol·licituds presencials, i oferir un canal de comunicació directa per a resoldre qualsevol dubte o inconvenient de manera ràpida.
La majoria de consultes, per mòbil
Des de la seua posada en marxa el mes de desembre passat, la taxa d’ús de l’Oficina Virtual ha mostrat un creixement constant i significatiu. S’han registrat més de 2.000 peticions ateses, de les quals un 54,47 % s’ha fet des dels telèfons mòbils de la ciutadania.
El director general de TIC ha destacat que, des de la plataforma, la ciutadania “pot accedir a tota la informació i servicis que estan a la seua disposició per a prendre les decisions oportunes a cada moment, així com rebre assistència sense necessitat de desplaçaments, la qual cosa ha resultat especialment útil per a accelerar la sol·licitud de les ajudes i la resposta de la Generalitat”.
El Congrés Nacional d’Innovació i Servicis Públics (CNIS) en el qual s’ha presentat este projecte és un referent nacional en administració electrònica i reunix representants del sector públic i privat per a debatre i compartir millors pràctiques en innovació, transformació digital, intel·ligència artificial i ciberseguretat, entre altres.
Videotelefonada assistida i segura
Segons Balfagón, l’objectiu pel qual es va crear l’OVAC-DANA era “garantir a totes les persones l’accés a l’assistència, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, eliminant les restriccions geogràfiques i horàries, i facilitar la tramitació, optimitzant els processos administratius, per a reduir els temps de resposta i oferir un servici més àgil i efectiu a la ciutadania”.
La plataforma permet sol·licitar una cita assistida per videotelefonada segura amb personal de l’Administració i enviar la documentació perquè el personal empleat públic la puga revisar i validar abans de la data programada. A més, totes les comunicacions registrades a través de la plataforma són certificades, i deixen l’evidència d’enviaments, obertures i clics.
Durant la cita, es pot fer el tràmit o procediment i aportar la informació i documentació necessàries, així com firmar i acceptar consentiments, segons se sol·licite.