El Museu de Prehistòria celebra la cinquena edició de la Iberfesta a Olocau
L'Ajuntament d'Olocau i el Museu de Prehistòria de la Diputació de València presenten una nova edició de la Iberfesta a Olocau, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de juny.
Iberfesta Olocau té com a objecte donar a conèixer la cultura ibèrica a través d'un esdeveniment en el qual s'uneix l'oferta lúdica i l'interès turístic, alhora que posiciona a Olocau com un referent en l'ús social del patrimoni arqueològic.
Aquestes jornades, en la seua cinquena edició, es componen d'una sèrie d'activitats per a tots els públics. Destaca la Segona Ruta de la Tapa Ibera i la "Fireta dels Ibers", en la qual els municipis que formen part de la Ruta dels Ibers presenten les seues ofertes de turisme cultural.
A més, els veïns i veïnes d'Olocau, junt al Museu de Prehistòria de València, han preparat tallers didàctics, visites guiades al jaciment del Puntal dels Llops, exposicions i representacions dramatitzades al voltant de la cultura ibera.
El tema escollit per al cicle d'enguany és el culte als avantpassats. Per açò, els alumnes del col·legi públic Alt Carraixet i els veïns i veïnes d'Olocau representaran rituals relacionats amb el pas a l'edat adulta i la comunicació amb el més enllà.
El dissabte 3 de juny tindrà lloc la inauguració, a les 11:00 hores i, foscant el dia, a les 21:00 hores, se celebrarà una festa d'unió amb els ancestres en la qual participarà Teatres de la Llum. Per a la jornada dominicial, a les 12:00 hores, el municipi presentarà els seus respectes als seus avantpassats a través d'ofrenes.
Vincle de la Diputació amb el Puntal dels Llops
El jaciment arqueològic del Puntal dels Llops, un fortí del territori ibèric edetà habitat entre els segles V i III abans de Crist, va ser excavat i consolidat pel Servei d'Investigació Prehistòrica del Museu de Prehistòria de la Diputació de València.
Aquest jaciment disposa, des de 2011, d'un servei de visites guiades finançat per la Diputació. A més, en 2013 es va inaugurar una exposició permanent sobre el Puntal dels Llops a la Casa de la Senyoria d'Olocau; i, en 2016, es va dur a terme una intervenció per a millorar les condicions de visita i la interpretació de l'assentament.
L'aposta de l'Àrea de Cultura de la Diputació, a través del Museu de Prehistòria, i de l'Ajuntament d'Olocau han convertit al Puntal dels Llops en un dels jaciments arqueològics més visitats de la Comunitat Valenciana.