El Museu Comarcal de l’Horta Sud imparteix un curs d’embogar cadires
Tots i totes hem vist a casa cadires heretades dels nostres avantpassats que tenen un valor sentimental i cultural molt important. Els seients, normalment fets amb corda, es van trencant a poc a poc i és molt important conèixer les tècniques per saber mantindre-les. Conèixer el patrimoni etnogràfic per aplicar-ho a la vida diària actual i canviar el paradigma econòmic fins a una economia circular més sostenible. És per això que el Museu Comarcal de l'Horta Sud ha organitzat, per primera vegada, un taller d'encordar cadires. L'expectació generada desbordà l'aforament limitat del curs i en unes poques hores es van omplir les 15 places disponibles. Les afortunades i afortunats són de pobles de la comarca, principalment de Paiporta i Torrent. El professor del curs, el restaurador Víctor Rivas, mostrava la seua satisfacció per la participació i l'entusiasme mostrat per l'alumnat.
El taller, de huit hores de durada, s'ha desenvolupat en dos dies i tenia una part teòrica, on han pogut conèixer els diferents materials vegetals que serveixen per embogar cadires, i una part pràctica on s'ha treballat amb l'espart, ja que el Museu Comarcal posseix una important col.lecció de cadires confeccionades amb diferents patrons i es volia que la demostració pràctica permetera, alhora, donar a conèixer la riquesa patrimonial que alberga el Museu.
Per al president del Museu, Carlos Fernández Bielsa, cursos com aquest formen part de les "accions destinades al foment de la tradició i la cultura, on volem donar a conèixer als veïns i veïnes de la comarca el nostre patrimoni, oferint a més a tots i totes l'oportunitat d'aplicar a casa les tècniques apreses i restaurar les seues pròpies cadires".
D'aquesta manera l'interior del museu s'ha convertit aquesta setmana en un veritable taller de restauració del nostre patrimoni, gràcies a esta primera edició del "Curs d'encordar cadires". El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March és un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, implicat en la dinamització social i cultural del seu territori, en base a aquells elements que històricament han definit la personalitat de la comarca i constitueixen els seus senyals d'identitat. El museu es troba instal·lat en ca l'Estudiant de Boqueta, una antiga casa de llauradors construïda durant la primera dècada del segle XX. La visita a l'exposició permanent ens permet conèixer les formes de vida d'una família de la comarca que, com era freqüent dins el context de la societat preindustrial, en la majoria dels casos obtenia els seus recursos del treball de la terra. La visita es pot completar amb altres activitats que periòdicament ofereix el museu relacionades amb un coneixement directe del territori i d'alguns aspectes més concrets que aprofundeixen sobre els continguts de l'exposició permanent.