50 muntanyistes han sigut rescatats només este estiu a València
Els bombers demanen prudència i planificació abans de fer una ruta
Acabada la campanya d’estiu de rescats a la muntanya, la Presidenta del Consorci de Bombers de València (CPBV), Maria Josep Amigó, ha valorat positivament la campanya, amb una gran professionalitat demostrada en tots els serveis per part dels bombers, en total més de 50 persones rescatades.
Des de juny fins a dia de hui, els efectius del Consorci han intervingut en 86 rescats rurals, dels que més de mig centenar han sigut emergències de ciclistes caiguts i senderistes lesionats i la resta, rescats d’animals.
“Hem detectat un augment del nombre de serveis a la muntanya relacionats amb rescats de escaladors, ciclistes i senderistes caiguts, lesionats o amb colps de calor. Per aixó demanen prudència i planificació. És crucial”, apunta la presidenta del Consorci, Maria Josep Amigó.
Les zones on més rescats s’han produït han sigut a les comarques de la Ribera i la Safor, principalment a la Murta i la Casella d’Alzira així com a Tavernes i Simat de la Valldigna. Altres termes on els bombers han realitzar aquest serveis al llarg de l’estiu són Turís, Cortes de Pallás, Sot de Chera, Ontinyent, Bocairent, Anna, Barxeta, Ayora, Titaguas i Chulilla, entre altres.
El Consorci compta des de l'any 2017 amb el Grup Especial de Rescat en Altura (GERA), una unitat especialitzada formada per 13 bombers rescatadors creada per a millorar la resposta davant rescats en muntanya i rescats complexos que requerisquen de tècniques de treball amb cordes, cerques o inundacions. A més estan a punt d’incorporar-se tres bombers rescatadors més que ja han finalitzat el procés i la formació necessària.
El Consorci ha detectat un augment del nombre de rescats rurals en els últims anys. En 2018 va haver-hi 234 rescats rurals, un 23% més que en 2017 quan el número va ser de 190 i un 81% més que en 2015 quan es van comptabilitzar 129. Enguany ja porta 153.
“Amb el bon temps la gent ix més a la muntanya. Però hem de tenir en compte que hem d’ajustar l’activitat a la nostra forma física, tècnica i emprar els materials adequats. Ens trobem amb persones que no porten ni aigua ni menjar i sense el mòbil carregat”, ressalta Amigó.
El GERA treballa en col·laboració amb l'helicòpter de rescat de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències (AVSRE) en aquells serveis que ho requereixen. Hi ha determinats serveis amb difícil accés per terra que l’helicòpter pot fer el rescat en 5 minuts.