Municipis valencians exposen les seues idees per a transformar ciutats en la jornada d'emergència climàtica d’Avaesen i la Diputació
Entre els projectes, un districte urbà sense emissions, un ‘compte ambiental’ perquè els ciutadans sàpien el que consumixen i un model de gestió de mobilitat de vehicles en pobles turístics
La jornada organitzada per Avaesen i la Diputació de València sobre emergència climàtica, en el marc del Think tank Smart Cities en el qual col·laboren les dos institucions, ha comptat amb la participació de mig centenar de municipis i empreses que han exposat els seus projectes per a generar noves oportunitats i transformar les ciutats de manera sostenible.
Entre les idees presentades en el Demo Day ‘Emergència climàtica, noves oportunitats per a transformar ciutats’, destaquen la proposta d'un districte urbà amb zero emissions, la posada en marxa de ‘comptes ambientals’ perquè els ciutadans sàpien el que consumixen i la gestió de la mobilitat dels vehicles visitants en els municipis turístics, entre altres.
En la jornada han participat municipis amb poc més de 300 habitants, cas de Bellús, l'alcaldessa del qual Susana Navarro apunta la necessitat de gestionar l'obsolescència de les tecnologies i proposa crear comptes ambientals perquè cada veí conega la seua petjada de carboni; fins a grans ciutats com la capital de la província, on el CEO de València Clima i Energia, Carlos Sánchez, ha explicat com estan treballant en la creació d'un districte neutre en carboni, que consistix en descarbonitzar totes les àrees, des dels residus fins a la mobilitat, passant per la rehabilitació energètica d'edificis.
Solucions en directe i finançament
A estos reptes, entre altres, han respost les empreses del Think tank aportant diferents solucions en directe, una dinàmica pròpia de l'ecosistema que aglutina Avaesen i que suposa una oportunitat per a tots. En este sentit, el finançament de projectes és una de les principals barreres que troben els municipis. La qüestió l'ha abordada Carlos Llorca, responsable d'Acceleració Digital de l'Agència Levante de Sopra Steria, qui ha explicat als ajuntaments les claus de com presentar projectes per a accedir a les ajudes de l'Ordre TER, amb més de 150.000 milions d'euros per a municipis d'entre 20.000 i 50.000 habitants i les diputacions.
La consultora ha explicat com utilitzar la guia de requisits per a projectes d'entitats locals del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, amb l'objectiu de facilitar el treball de presentació de projectes, destacant les Guies Smart City que es desenvolupen en el Think tank de Avaesen i la Diputació com un punt favorable per a accedir a este tipus de finançament.
Avaesen i la Diputació
La responsable de Modernització de la Diputació de València, Mentxu Balaguer, ha posat en valor durant la jornada el treball dels municipis per a modernitzar-se i ha afirmat que trobades com la d'este dijous “permeten compartir experiències i iniciatives d'uns ajuntaments amb uns altres per a aprofitar el know-how”. Ha destacat, així mateix, l'aposta per les Smart Cities des de la Diputació que, en termes d'inversió, “ha passat en cinc anys d'un pressupost de 250.000 euros a 2,5 milions”.
El Think tank Smart Cities d’Avaesen, en el qual col·labora la corporació provincial, té ja un recorregut de sis anys reunint l'ecosistema de la Comunitat, tal com ha recordat el president d’Avaesen, Marcos Lacruz, qui ha assegurat que l'objectiu és “connectar els reptes dels ajuntaments amb les solucions que aporten empreses i altres organismes per a fer front junts a desafiaments tan importants com l'emergència climàtica en la qual estem immersos”.
Avaesen és l'associació d'empreses d'energies renovables i altres tecnologies netes de la Comunitat Valenciana. Compta amb 160 empreses associades i un volum de negoci total de 4.500 milions d'euros, que donen ocupació a 7.500 persones. Avaesen és el nexe d'unió entre empresa, I+D, govern i finançament, cobrint tota la cadena de valor del sector de les tecnologies netes.