Els municipis del litoral valencià s'uneixen per a demanar la modificació del Reglament de Costes
El Perelló reuneix a quasi un centenar d'experts i representants d'ajuntaments i entitats cíviques i mediambientals per a buscar solucions davant la regressió de les platges
Quasi un centenar de municipis i institucions i plataformes veïnals, cíviques i mediambientals s'han unit per a sol·licitar la modificació del Reglament de Costes (Reial decret 668/2022) en el “I Fòrum per les Platges de la Comunitat Valenciana” que ha organitzat hui l'Ajuntament del Perelló.
En total, 21 municipis -més d'un terç de les localitats costaneres de la Comunitat- i una desena d'associacions i plataformes han participat en la trobada per a tractar de buscar solucions i mostrar el seu rebuig a la nova legislació.
Un nou reglament que l'alcalde del Perelló, Juan Botella, no ha dubtat a assegurar, després d'escoltar els experts, que “l'han impulsat persones que mai han treballat en el municipalisme i menys encara que han hagut d'alçar un negoci propi cada dia. Demanar la seua retirada o modificació és el just perquè és una norma allunyada de la realitat”.
Problemes i solucions
En el fòrum han participat experts com José Serra, catedràtic de la UPV, l'advocada Salma Cantos o el senador Vicente Martínez.
Serra, des del punt de vista tècnic, ha advocat per “monitorar el litoral i que els ajuntaments sàpien a cada moment què ocorre en les seues costes” i ha afegit que la solució a la regressió passa “per la regeneració i protecció de les costes i dels sistemes dunars, per aportacions d'arena, per la construccions d'espigons i dics exempts i també per la construcció d'esculls artificials a baixa profunditat que reduïsquen l'energia de l'onatge i així es disminuïsca la capacitat de la mar d'emportar-se l'arena aportada”.
També s'ha parlat de la problemàtica que els rius, a causa de les obres i infraestructures, han deixat de ser una aportació de sediments a les platges en la seua desembocadura, la qual cosa agreuja la situació.
Tant Cantos com Martínez no han dubtat a criticar el Reglament de Costas vigent. L'advocada Salma Cantos ha assegurat que “les persones l'habitatge de les quals ara està en domini públic tenen legitimitat per a reclamar i demanar accions al Govern en forma de mesures de regeneració”. Per a Vicente Martínez, “cal replantejar les partions del domini públic perquè siga una cosa raonable i no el que tenim en aquest moment”.
Front comú
Al Perelló han participat representants d'ajuntaments i associacions de Gandia i La Safor, Guardamar del Segura, Dénia, Tavernes de la Valldigna, Calp i Oropesa, tots ells amb una problemàtica comuna.
Així, des de la unitat d'acció, s'ha exposat la demanda principal que es fa al Govern: la posada en marxa d'un estudi que permeta reformar la Llei de Costes, titllada de “confiscatòria i purament urbanística”, perquè atenga “ les noves sensibilitats dels nostres territoris i identitat, basada en principis de conservació i d'acord amb la normativa comunitària i internacional”.
En aquest sentit, també han destacat la necessitat de destinar un pressupost concret que faça possible l'elaboració de plans i projectes concrets, amb informes i estudis, que incorporen “mesures d'enginyeria suficients, integrals i integradores de l'entorn i els seus habitants” en els quals es respecten els condicionants ambientals”.
“Som molts els municipis que compartim aquesta problemàtica de la regressió de les platges, i cada vegada menys les alternatives que ens donen, i pocs els fons que es destinen”, ha assenyalat Botella, qui ha insistit que “els municipis que hui hi ha ací representats acullen cada any a milions de turistes, a més dels centenars de milers d'habitants que viuen els dotze mesos de l'any i que veuen amenaçades les seues cases i propietats. Cal prendre mesures, plasmar-les en una nova Llei, i el més important, dotar-la de fons suficients en terminis raonables”.
Un altre dels aspectes que s'ha tractat ha sigut la necessitat d'establir una coordinació interadministrativa amb les diferents institucions portuàries, les Confederacions Hidrogràfiques i Costas que permeta compartir dades i dissenyar mesures de mobilització i compensació. D'igual manera, per a comptar amb la veu d'ajuntaments, associacions civils i de tots els agents implicats, s'ha proposat la creació d'un Observatori o Fòrum de Treball Municipalista.
L'alcalde del Perelló ha tancat la jornada recordant que al gener de 2023 es realitzarà una mobilització a Madrid per a reivindicar la situació que viuen els municipis costaners davant la regressió de les platges i ha mostrat el seu desig que aquesta “siga el punt d'inflexió i estiguem tots allí per a aconseguir una nova llei”.