Mercedes Berenguer: “Estudiar el genocidi gitano ajudarà a canviar l'opinió de moltes persones”
La diputada de Benestar Social, Educació i Salut, Mercedes Berenguer, ha defensat la importància de "estudiar el Samudaripem, el genocidi gitano causat pels nazis, perquè ajudarà a canviar l'opinió de moltes persones sobre aquest col·lectiu". Berenguer, que ha participat aquest dimecres en la clausura del VI Seminari Internacional Rroma, organitzat per la Federació Maranatha d'Associacions Gitanes, ha fet lliurament dels corresponents diplomes al centenar d'assistents al costat del delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, en el Centre Cultural La Beneficència.
"Accions com aquesta fan visible la lluita contra la discriminació i ajuden a conscienciar a la societat per a acabar amb els prejudicis amb la comunitat gitana", ha assegurat la diputada, qui a més ha recordat el compromís de la Diputació de València amb "el respecte a la diversitat cultural i la inserció de tots els col·lectius per a millorar la seua qualitat de vida". En aquest sentit, Mercedes Berenguer ha destacat com a principals eines l'educació i el treball amb xiquets i adolescents des de casa i també des dels col·legis i les universitats: "Els llibres d'història no parlen del Samudaripem, una realitat que hem de canviar des de les institucions perquè conèixer ens ajuda a entendre i és important que recordem aquest episodi tan dramàtic per a evitar que es torne a repetir".
Per la seua banda, Juan Carlos Moragues ha traslladat als assistents el compromís, la solidaritat i la implicació del Govern d'Espanya amb el col·lectiu i gitano, i ha recordat la multiculturalitat de la ciutat de València.
Sota el títol "Reflexió i memòria de l'holocaust Rroma", el seminari ha reunit durant tres dies a historiadors i experts per a reflexionar sobre el genocidi gitano causat pels nazis, conegut com Samudaripem, i la seua influència en el rebuig social que pateix el poble gitano. Entre els participants ha destacat la presència de Peter Höllenreiner, supervivent del camp de concentració d'Auswitch, qui ha recordat el dolor de l'episodi més dramàtic de la història del poble gitano. A més de reivindicar que els llibres de text de col·legis, instituts i universitats incloguen l'estudi de l'extermini de la comunitat gitana per part de l'Alemanya de Hitler, el president de la Federació Maranatha de Associacions Gitanes, José Alfredo Maya, ha defensat la identitat gitana i han reclamat als seus membres la importància de "superar la victimització i conscienciar al poble gitano de la seua capacitat per a influir en la societat i acabar amb la discriminació i el enfocament pejoratiu que predomina encara en l'actualitat".