Medi Ambient inicia la declaració de tres paratges naturals municipals
La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat el procediment de declaració de tres paratges naturals municipals a les províncies d'Alacant i València, que ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Se tracta en concret del Cap de Santa Pola en el terme municipal de Santa Pola, del Pantà en els termes municipals d'Elda i Petrer i del Bosc de Ribera en el terme municipal d'Algemesí.
El Pantà d'Elda forma part del catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana. El seu principal valor ecològic ve donat per constituir un refugi per a la fauna, especialment d'ocells.
Este paratge natural municipal es troba encaixonat entre la serra Torreta-Monastil, en el terme municipal d'Elda i una xicoteta elevació ja en el terme de Petrer coneguda com la Costa del Molino que facilita l'aïllament respecte a l'autovia A-31. La vegetació del paratge és típica de les zones humides i la major part de la superfície de la muntanya està ocupada per vegetació arbustiva i herbàcia.
El paratge denominat Bosc de Ribera es troba a l'est del terme municipal d'Algemesí, en la confluència del riu Magre amb el riu Xúquer i es troba en part de la zona LIC del Riu Xúquer.
El paratge alberga un ecosistema típic de ribera tant per la flora com per la fauna. La vegetació predominant és la pròpia del bosc de ribera: xops, salzes, freixes, oms, canyís, etc. Se tracta d'un enclavament, que, a causa de la seua ubicació, riquesa natural, riquesa florística i de comunitats vegetals, i accessibilitat, ofereix possibilitats per a la realització en el seu entorn d'activitats i estudis científics, d'educació ambiental i de turisme rural.
La Serra i el Cap de Santa Pola està formada per un escull fòssil del Messiniense i es troba pròxima al nucli urbà de Santa Pola. Es tracta d'una estructura amb aspecte d'escull de 147 metres sobre el nivell del mar aïllada de la resta de relleus circumdants (Sierra del Molar, Cabezos del Carabassí i Sierra de Colmenares).
L'àmbit del paratge es caracteritza per ser un espai d'escassa altitud encara que amb unes diferències internes molt marcades. La seua vegetació és mediterrània escleròfila: la clemàtide (Clematis cirrhosa), (Teucrium buxifolium subsp. rivasii), (Chaenorhinum origanifolium subsp. Crassifolium). A més el front penya-segat del cap, donada la seua situació, atorga unes vistes excepcionals del paisatge de la província d'Alacant.
En la Comunitat Valenciana existeix un total de 75 paratges naturals municipals (16 a Alacant, 21 a Castelló i 38 a València), amb una superfície de 31.529,685 hectàrees.
Aquests espais naturals protegits cumplen una funció de conservació, regeneració i millora dels valors naturals i culturals que han motivat la seua declaració, posen en valor i ús sostenible d'aquests valors, contribuint amb això al desenvolupament sostenible del municipi en termes econòmics, socials i culturals.
A més, promouen l'ús públic de l'entorn, compatible amb els objectius de conservació, en matèria de gaudi ordenat del mitjà, educació ambiental i estudi dels valors ambientals i culturals.