elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
DANA COMUNITAT VALENCIANA

El mapa de la tragèdia: així és la radiografia del 29 d'octubre després del pas de la DANA a València

El mapa de la tragèdia: així és la radiografia del 29 d'octubre després del pas de la DANA a València
  • A més, adverteixen que aquest hivern podríem veure un altre esdeveniment climàtic extrem

El passat 29 d'octubre, la província de València va viure una jornada de pluges excepcionals provocades per una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), amb el seu epicentre en el municipi de Torís. La intensitat de les precipitacions va batre rècords històrics i va superar les xifres anuals de pluja en tan sols unes hores. A Torís, en tot just tres hores, va caure més aigua que la mitjana anual de tota la Comunitat Valenciana. En total, el municipi va registrar 771,8 litres per metre quadrat en un sol dia, una xifra sense precedents. A més, en l'interval d'una hora es va aconseguir un pic de 184,6 l/m², establint un rècord històric a Espanya.

Aquest volum d'aigua va causar un impacte devastador en les infraestructures i poblacions al llarg de la província, afectant especialment les conques hidrogràfiques del Túria, Poio i del Magre.

La intensitat d'aquest episodi ha portat a experts i autoritats a reflexionar sobre el canvi climàtic i els seus efectes en la Comunitat Valenciana. La DANA és un fenomen cada vegada més freqüent i sever al Mediterrani, i s'espera que el risc d'episodis de pluges intenses continue augmentant en els pròxims anys. Aquesta tragèdia ocorreguda a València obri el debat sobre la urgència d'adaptar les infraestructures i prendre mesures preventives per a minimitzar l'impacte d'aquests esdeveniments.

La imatge de l'esdeveniment, creada per Gerard Molés, soci de l'Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET), il·lustra clarament les zones més afectades i els registres de precipitació acumulada en les conques hidrogràfiques del Túria, Magre, Poio i Torrent, que van arribar a valors extrems.

Un hivern d'esdeveniments extrems, segons els experts

El científic Fernando Valladares, del CSIC, ha advertit sobre el risc de nous esdeveniments climàtics extrems en la zona del Mediterrani en els pròxims mesos. “M'aposte el meu sou al fet que aquest hivern veurem un altre esdeveniment climàtic extrem en la mateixa zona, perquè la mar Mediterrània té temperatures de rècord”, va declarar Valladares en una entrevista amb La Veu de Galícia. L'acumulació de calor en la mar contribueix a la intensitat de fenòmens com la recent DANA, augmentant el risc de pluges torrencials i inundacions a la Comunitat Valenciana.

Fernando Valladares, doctor en Ciencias Biológicas, investigador del CSIC y profesor en la Universidad Rey Juan Carlos
Fernando Valladares, doctor en Ciencias Biológicas, investigador del CSIC y profesor en la Universidad Rey Juan Carlos

Pujar