Una mànega marina sorprén els veïns del Perelló a què es deu aquest fenomen?
Impressionants imatges que deixa aquest fenomen en la costa valenciana
Els veïns del Perelló (València) han començat el dia aquest dilluns amb una imatge peculiar en la costa: una mànega marina. S'ha produït a primera hora del matí, i ha sigut captada per alguns veïns que no han dubtat a compartir les instantànies a través de les xarxes socials.
Però a què es deu aquest tipus de fenomen marí? Des de l'Agència Estatal de Meteorologia ens donen la resposta i ens expliquen que aquest tipus de situacions solen ser “relativament freqüents”a partir d'aquestes dates.
“Hui hi ha entorns favorables perquè es produïsquen aquest tipus de fenòmens en la mar. Un índex que sol assenyalar zones d'entorns favorables per a la generació de trombes marines és l'índex de *Helicidad relativa a la tempesta (SRH) en la capa efectiva” detallen des d'AEMET.
I és que, segons assenyalen, aquest tipus de fenòmens té com a detonant la inestabilitat mediterrània pròpia del final d'estiu o principi de la tardor. Una situació que – malgrat trobar-nos a principis del mes d'agost – s'hauria replicat després del canvi radical del temps en la Comunitat.
Com es formen? Doncs bé, segons els experts, aquestes trombes es formen de "baix cap amunt", per estirament vertical convectivo de vòrtexs preexistents en capes baixes, degut fonamentalment a zones fronteres o discontinuïtats en superfície i a convergències entre brises de mar i de terra molt prop de la costa.