elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Magnànim edita una edició ampliada i renovada del llibre “El Sàhara. La terra promesa”

El Magnànim edita una edició ampliada i renovada del llibre “El Sàhara. La terra promesa”
  • El periodista Vicent Garcia Devís denuncia l’abandonament dels sahrauís durant quatre dècades en un assaig rigorós

MÉS FOTOS
El Magnànim edita una edició ampliada i renovada del llibre “El Sàhara. La terra promesa” - (foto 2)

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar una segona edició, corregida i augmentada (de 121 pàgines a 181), del llibre El Sàhara. La terra promesa, escrit pel periodista Vicent García Devís, dins de la col·lecció Periodisme, dirigida pel professor de la Universitat de València Guillermo López García. El disseny de la col·lecció i la maquetació és de Jaume Ortolà i el de la coberta és d’Eugenio Simó.

Quatre dècades d’un conflicte irresolut

Els sahrauís viuen des de fa més de quaranta anys, oblidats del món, víctimes d’un seguit de fatalitats històriques que han marcat el destí d’aquest poble, com explica Vicent Garcia Devís: la malaltia i la mort del dictador Francisco Franco, la invasió marroquina aprofitant la feblesa espanyola i el paper de les grans potències en un context de guerra freda, entre altres. Són elements que l’autor posa en context en un relat amb mirada pròpia sobre els refugiats.

En aquesta segona edició, s’han actualitzat els moviments geoestratègics internacionals sobre la descolonització del Sàhara Occidental, que evoluciona en a una gran velocitat i que pot fer esclatar una nova guerra. S’analitza al llibre des de la Marxa Verda i el Front Polisario, el refugi dels campaments de Tinduf, el mur que ha construït el Marroc fins a la situació incerta actual.

En aquesta edició també s’analitzen els efectes directes i col·laterals del conflicte i els sahrauís en la flora i la fauna locals. A més a més, es donen a conéixer per primera vegada les cròniques que Vicent Andrés Estellés va escriure el 1974 per al diari Las Provincias, l’única vegada que s’havia desplaçat com a reporter a una zona de guerra per a cobrir el conflicte. Així mateix, com a novetat, s’han transcrit els topònims àrabs al valencià. A banda de basar-se en la forma escrita de l’àrab estàndard, s’ha tingut en compte la pronúncia hassania local. El mateix s’ha fet amb els antropònims.

L’autor: Vicent Garcia Devís

Vicent Garcia Devís (Foios, l’Horta, 1958) és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid. Ha sigut periodista de RTVE-Aitana, RTVV-Canal 9 i À Punt Mèdia. Ha cobert conflictes internacionals al Sàhara Occidental, a l’antiga Iugoslàvia, durant la primera Guerra del Golf, a Somàlia, al Mato Grosso brasiler, on va entrevistar el bisbe defensor dels indis Pere Casaldàliga, i en diferents processos electorals a Amèrica Llatina i Europa. Del 2002 al 2008, va ser corresponsal de RTVV a Brussel·les.

 

Pujar