L'IES de Foios participa amb la Universitat de València en un projecte d'investigació de nous antibiòtics
El projecte 'Micromón' ha sigut desenvolupat per l'alumnat de 4t de l'ESO i 1r de Batxillerat, que ha participat en un projecte real d'investigació
La Universitat de València ha desenvolupat en l'IES Francesc Badía de Foios el projecte 'Micromón', un projecte d'investigació real que tenia com a objectiu descobrir nous microorganismes per a la creació de nous antibiòtics. Durant cinc sessions (una per setmana), l'alumnat de 4t de l'ESO i 1r de Batxillerat de Biologia ha estat acompanyats per estudiants de la Universitat de València durant tot el procés.
Com ha explicat el Dr. Sergi Maicas, director del màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica de la UV, "es tracta d'un projecte que va nàixer en la Universitat de Yale (els EUA), i que actualment es desenvolupa en 150 països de tot el món. De fet, en aquests moments, hem dut a terme aquesta iniciativa de ciència ciutadana en 40 grups de 26 centres de la Comunitat Valenciana, arribant a més de 800 alumnes".
En aquest sentit, Sergi Maicas ha assenyalat que "el que s'intenta, a més de localitzar bacteris que puguen ser susceptibles de generar antibiòtics, és conscienciar a la ciutadania de la importància de donar suport a la investigació de nous antibiòtics per a combatre els superbacteris, que són aquelles resistents als antibiòtics actuals".
En l'actualitat, cada any, 30.000 persones moren perquè els antibiòtics no funcionen – hi ha més morts per aquest motiu que per accidents de trànsit – i les previsions és que, en 2050, aquesta dada augmente fins als 10 milions de persones. "Cada vegada tenim bacteris més resistents, però menys antibiòtics i menys efectius. Per això, és fonamental accelerar la investigació".
D’aquesta manera, projectes com a 'Micromón' són tan importants per a la societat, perquè estaríem parlant de desenvolupar un antibiòtic que podria ajudar a tota la humanitat. Com ha destacat Raquel Domingo, vicedirectora i professora de Biologia de l'IES de Foios que col·labora en el projecte, "és molt motivador per a l'alumnat participar en aquesta mena d'accions que els acosten a la investigació científica". Així, ha explicat que "s'han pres mostres de terra, que s'han geolocalitzat a través d'una aplicació mòbil desenvolupada per la UV perquè si donen positiu, es puguen localitzar fàcilment, i s'han analitzat durant aquestes cinc setmanes".
Algunes de les mostres preses han obtingut antibiosi, que significa que podrien ser òptimes per a generar antibiòtics. Per a això, la Universitat de València estudiarà aquestes mostres en profunditat.
També ha participat en el projecte Rosa Gómez, professora del departament de Biologia de l’IES.
L'alcalde de Foios, Sergi Ruiz, ha manifestat "la importància d'aquesta mena d'iniciatives, que no només acosten la ciència a l'alumnat, sinó que, a més, els permeten participar activament d'una investigació científica real".