elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’EMTRE posa en marxa una comissió especial per a estudiar modificacions en la taxa TAMER

L’EMTRE posa en marxa una comissió especial per a estudiar modificacions en la taxa TAMER
  • Comptarà en el futur amb l’assessorament d’experts

La taxa TAMER, a través de la qual es finança l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) i que paguem els veïns i veïnes i les activitats econòmiques de l'àrea metropolitana de València en el rebut de l'aigua, pot incorporar modificacions en el futur per a millorar-ne el funcionament. Les propostes es faran a través d'una Comissió Informativa Especial que s'acaba de constituir amb la participació de tots els grups polítics que tenen representació en l'EMTRE. La Comissió comptarà en un futur amb l'assessorament d'experts externs a l'EMTRE, que aportaran la seua visió i les seues opinions per a la reforma del cobrament de la taxa.

La creació de la Comissió d'Estudi de la taxa TAMER es va aprovar en l'Assemblea General de l'Entitat que es va celebrar al mes de març. Està integrada pel president de l'EMTRE i per 16 vocals: set del grup Socialista, quatre del grup Compromís, dos del grup Popular i un per cadascun dels grups de Ciutadans, Podem i Mixt. El règim per a validar l'adopció d'acords és a través dels vots ponderats, en la mateixa proporció que a l'Assemblea de l'Entitat.

El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, considera que esta Comissió "és una nova oportunitat per millorar el funcionament del cobrament de la TAMER entre veïnat i activitats econòmiques de l'àrea metropolitana de València. Esta comissió ja es va constituir en el mandat anterior de manera que es va fer més justa en tant que es van millorar els trams de cobrament segons el consum d'aigua. Ara la primera funció d'esta comissió serà estudiar com fer front al pagament del cànon autonòmic per ús d'abocador. El primer que farem és demanar als diferents grups polítics que facen propostes a este respecte"

Altres models possibles

Amb la taxa TAMER, l'Entitat finança la gestió i valorització dels residus urbans dels 45 municipis de l'àrea metropolitana de València, més d'un milió i mig d'habitants en total. Ho fa  a través de les plantes d'Hornillos, a Quart de Poblet, i de Manises i de l'abocador de residus no perillosos de Dos Aguas. També s'encarrega de la gestió dels 20 ecoparcs fixos i 6 mòbils on els ciutadans poden depositar tots els residus que no es poden tirar als contenidors que hi ha a la via pública.

La taxa, que ara mateix està associada al consum d’aigua, és fonamental per a la sostenibilitat financera de l’Entitat i per a garantir un servici essencial per al medi ambient. Les entitats públiques locals com l'EMTRE, per llei, han de ser financerament sostenibles, però es pot avançar cap a models on es bonifique el pagament de la taxa per a les persones que minimitzen la seua producció de residus i reciclen de manera adequada.

En esta línia de premiar els veïns i veïnes que més i millor reciclen, l'EMTRE va llançar, al mes d'abril, la seua aplicació per a telèfons mòbils amb la qual els usuaris que es registren poden identificar-se als ecoparcs fixos i mòbils de l'àrea metropolitana. A més, l'aplicació mostra el seu historial de visites als ecoparcs i la quantitat de residus que han portat a reciclar. L’Entitat analitzarà les dades que es vagen recollint al llarg del 2021, a mesura que els usuaris facen servir l’aplicació, i començarà a aplicar els descomptes a partir del 2022. La Comissió de la TAMER estudiarà, entre altres assumptes, amb quins criteris i de quina forma s'aplicaran estos incentius, que serà la primera volta en la història que s'apliquen, per premiar a aquelles persones que usen els ecoparcs de l'EMTRE i també els ecoparcs mòbils de titularitat municipal, ja que alguns ajuntaments també disposen d'este servici.

Les possibles modificacions en la TAMER que isquen de la Comissió no seran les primeres que s'implementaran. L'Entitat ja va aprovar, en l'Assemblea del 23 d'octubre, rebaixar la taxa per la prestació d'este servici a més de 50.000 empreses i autònoms de l'àrea metropolitana de València que han patit especialment els efectes de la crisi econòmica provocada per la COVID-19. La bonificació, per la qual l'EMTRE deixarà d'ingressar més de 2 milions d'euros, és d'entre el 15% i el 20% i es mantindrà durant tot el 2021.

Pujar