elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L´Emshi desenvolupa un sistema pioner per a detectar fugues d'aigua amb fibra òptica

L´Emshi desenvolupa un sistema pioner per a detectar fugues d'aigua amb fibra òptica
  • S'ha aplicat ja a València i la seua àrea metropolitana i suposa un pas de gegant a nivell internacional cap a la gestió sostenible de l'aigua

L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi) ha aconseguit monitorar alteracions en el flux de l'aigua en la seua xarxa de distribució en alta amb fibra òptica, la qual cosa suposa un pas de gegant a nivell internacional cap a la gestió sostenible de l'aigua, perquè aquesta tecnologia aplicada a l'aigua detecta fugues i fallades estructurals en les conduccions d'aigua potable, localitza amb màxima precisió el punt en el qual s'està produint la pèrdua i és capaç de calibrar l'abast de la fuga, així com riscos per actuacions pròximes a la canonada o fins i tot intents de sabotatge o amenaces.

Optifib, així és com s'ha denominat a aquest projecte, és un salt cap avant respecte a l'eficiència hídrica sense precedents coneguts, perquè fins hui no existia un sistema fiable i econòmic que permetera conéixer de manera immediata informació de summa rellevància de l'estat de les xarxes de subministrament d'aigua potable. Si bé existeixen experiències similars, es van dur a terme en canonades de xicotet calibre i no van donar el resultat esperat.

Optifib va començar a gestar-se fa dos anys, quan es van iniciar les proves experimentals realitzades en el banc d'assajos del depòsit de la localitat valenciana d'Albalat dels Sorells. Recentment es va dur a terme una prova pilot en una canonada de gran diàmetre (DN 600) de l'Horta Nord al seu pas pel municipi del Puig i l'equip de treball va corroborar que Optifib, el sistema d'optimització del rendiment hidràulic en la xarxa d'aigua potable en alta desenvolupat a través de fibra òptica, funciona.

“En el context actual d'estrés hídric i escassetat d'aigua és necessari establir com a prioritat l'eficiència hídrica en la gestió d'aigua”, ha explicat Elisa Valía, presidenta de l´Emshi. En la seua opinió, “no podem mirar cap a un altre costat i és necessari actuar ja, invertir en investigació i apostar per ella de veritat, perquè només així podrem optimitzar les infraestructures hidràuliques i aportar per a pal·liar els efectes del canvi climàtic”. En aquesta mateixa línia, Valía ha recordat que “haurem d'afrontar sequeres més severes. De fet, a Espanya es preveuen estius molt més secs amb sequeres extremes. Davant aquest panorama que és real, no podem desaprofitar ni una sola gota d'aigua”.

“La seguretat hídrica no és un tema menor i la gestió de hui condiciona el demà. És crucial fer un ús racional dels recursos. En l´Emshi això ho tenim molt clar. Per això, impulsem projectes amb una mirada verda, a base d'investigació, de ciència i de sensibilitat amb el medi ambient”, ha expressat Elisa Valía.

El sistema Optibib és especialment interessant per a la distribució d'aigua potable en alta, atés que està composta per canonades de gran diàmetre que formen una extensa xarxa en la qual localitzar amb exactitud on estan les possibles pèrdues d'aigua és de gran importància per a no desaprofitar un recurs tan valuós com és l'aigua potable. De fet, la xarxa de canonades de l'àrea metropolitana de València té més de 200 quilòmetres.

La intenció de l´Emshi és implantar la fibra òptica en les noves conduccions i instal·lar-la en les canonades ja existents, la qual cosa també planteja el repte d'introduir el cablejat sense necessitat de buidar les enormes conduccions i, per tant, sense que afecte el sistema de proveïment. Els resultats de les investigacions més recents per a sortejar aquest últim extrem també són molt positius. A més a més, l´Emshi ha obert línies de treball per a ampliar la funcionalitat d'implantar fibra òptica en la seua xarxa de proveïment, com ara controlar la qualitat de l'aigua.

El monitoratge en continu basat en fibra òptica al llarg de tota la xarxa és un dels projectes que l´Emshi pretén presentar als fons europeus de rescat per a la recuperació econòmica i, de fet, els va incloure al març en les expressions d'interés remeses al Ministeri de Transició Ecològica amb la finalitat d'informar el Govern de les línies de treball en les quals té posada la mirada l´Emshi.

Aquest projecte pioner, Optifib, ho ha desenvolupat l´Emshi a través d´Emimet, empresa gestora de l´Emshi i de Global Omnium, amb la col·laboració de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECH) de la UPV i l'empresa FIBSEN, amb ajuda dels fons concedits per l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI), que depén de la Generalitat Valenciana.

Pujar