L'Eliana presenta els resultats del projecte 50/50
El col·legi Virgen de Carmen ha estalviat 11.807 € en consum energètic i ha deixat d'emetre 14.353 quilos de diòxid de carboni a l'atmosfera
El projecte 50/50, posat en marxa per l'Ajuntament de l'Eliana en el CEIP Virgen del Carmen, ha presentat els seus resultats després de complir un any des de la seua posada en marxa. I ho ha fet complint amb la seua intenció original que no era altra que la de reduir el consum energètic al centre, a través del canvi d'hàbits de tota la comunitat educativa i la conscienciació en matèria de sostenibilitat energètica.
D'aquesta manera, durant el curs 2022/2023 el col·legi ha aconseguit estalviar en els subministraments de llum, aigua i gas natural un total de 11.807 €. La reducció ha sigut significativa especialment en aquest últim (-38%), gràcies a una menor pèrdua per la ventilació COVID i en aigua després de detectar i solucionar diverses fugues existents. No obstant això, la suma energètica total suposa deixar d'emetre 14.353 Kg de CO₂ a l'atmosfera, una xifra que equivaldria a plantar prop de 25 arbres.
Amb l'estalvi generat, el 50% es destinarà al centre en forma de premi o subvenció directa, mentre que el 50% restant es destinarà a inversions d'eficiència energètica com la instal·lació de temporitzadors, regletes o persianes, la qual cosa permetrà al centre continuar economitzant. Amb els fons que rebran de l'Ajuntament, l’ ‘equip energètic’ ha decidit destinar-los a la compra de ventalls o eines per al seu hort, entre altres mesures.
Aquest projecte participatiu compleix amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4, 6, 7, 11, 12 i 13, amb els quals el consistori elianer està fortament compromés, conscient de la necessitat de pal·liar l'emergència climàtica i avançar cap a un futur més sostenible: d'emissions neutres, basat en l'ús racional de l'energia i les fonts renovables. Un programa que ha sigut promotor de totes les accions posades en pràctica per l'alumnat en la resta dels seus àmbits vitals, sobretot en el familiar.
Cristina Díaz, regidora de Sostenibilitat Ambiental, ha agraït especialment a l'alumnat la seua implicació, gràcies al qual s'han pogut aconseguir estalvis importants amb xicotetes accions i que continuarà amb una segona fase aquest curs gràcies a la subvenció REACCIONA de la Diputació de València. Díaz ha anunciat a més que, atesos els bons resultats, la iniciativa s'implementarà també al CEIP Monte Alegre. ‘El nostre compromís és treballar el que estiga a la nostra mà en l’àmbit local per a generar un canvi més global, ja que tot el que s'ha aconseguit i aprés enguany és una base per al futur’, ha afirmat.