L'Eliana va descobrir una part més de la seua història amb la presentació del llibre “Calleja. Guerra, botín y fortuna”
El passat divendres 22 de març, el saló de plens de l'Ajuntament va acollir la presentació del llibre “Calleja. Guerra, botín y fortuna”, de la mà del seu autor Juan Ortiz Escamilla, Doctor en Història pel Col·legi de Mèxic i investigador de la Universitat Veracruzana. Un acte sobre la figura de Félix María Calleja del Rey, militar espanyol i virrei del segle XIX que va tindre una gran transcendència en la història de Mèxic, i que va acabar els seus dies en la que hui coneixem com la Torre del Virrei de l'Eliana.
Amb aquest acte, el Doctor Juan Ortiz Escamilla va presentar la nova edició del llibre, que anteriorment va ser publicat a Mèxic. El llibre és resultat de gairebé 20 anys d'àrdua recerca sobre la figura de Calleja, cap de l'exèrcit contrainsurgent durant l'anomenada “Reconquesta” de la Nova Espanya i aplicador de la Constitució de 1812. Una figura que, segons l'autor, “va ser molt feroç i sanguinari amb els insurgents, però se li arriba a equiparar amb Hernán Cortés, ja que d'alguna forma va ser el reconquistador de Mèxic, creant un pla militar que li va funcionar fins i tot en territoris que la monarquia de Fernando VII ja donava per perduts”.
En el col·loqui també hi van intervenir Jorge Català i Manuel Chust, tots dos professors universitaris d'Història per la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Els convidats van introduir als assistents en el context de la noblesa valenciana del segle XIX, així com van relatar el difícil procés pel qual el Doctor Juan Ortiz va anar recopilant informació sobre aquest personatge històric.
En el llibre s'inclou un inventari de béns i propietats a Espanya que el Virrei va reunir després de 30 anys de labor militar i negocis contrabandistes a Mèxic, bona part d'elles situades en el regne de València. També s'inclou un llistat de persones vinculades a les propietats de Calleja, algunes de les quals es corresponen amb “sagues” de l'Eliana que arriben fins als nostres dies.
En paraules de l'Alcalde i Regidor de Cultura, Salva Torrent: “Amb aquest acte hem tingut l'oportunitat d'aprendre i conèixer més sobre la història del nostre poble, de la mà del Doctor Juan Ortiz i a través de la figura de Calleja.”