L'Eliana celebra les XVIII Jornades Socioambientals amb el focus posat en el consum de plàstic
Les Jornades Socioambientals de l'Eliana arriben esta setmana els dies 8, 10 i 11 de novembre. Enguany, la iniciativa impulsada per l'Ajuntament junt amb les associacions locals l'ElianaVol i Agenda21 compleix 18 anys, i centrarà la seua temàtica en la creixent acumulació de plàstic en el nostre planeta.
Com cada any, se celebraran nombroses activitats per a informar i concienciar a la població sobre el desenvolupament humà ambientalment sostenible i d'aquelles xicotetes pràctiques quotidianes que podem dur a terme, i que juguen un paper molt rellevant.
Així doncs el dijous 8, a les 19:00h, tindrà lloc un taller de compostatge domèstic, a fi de començar bones pràctiques en matèria de residus des de casa. El taller s'impartirà en el Centre Sociocultural. El dissabte 10 de novembre continuaran les jornades amb una visita guiada a la planta de residus de Llíria, on els assistents podran conèixer de primera mà el viatge dels residus així com desmuntar mites respecte a este tema.
Els assistents a l'activitat del dia 10 tindran a la seua disposició un autobús oferit per l'Ajuntament per poder acudir a la planta. L'eixida serà a les 10:30h a l'edifici del Mercat Municipal per l'Avinguda Corts Valencianes. Les persones interessades en fer-ne ús hauran d'inscriure's abans del divendres 9 per telèfon (96 275 90 30 ext. 117) o bé per correu electrònic (mediambient@leliana.es). Les places són limitades.
Finalment el diumenge 11 de novembre se celebrarà una Fira educativa a la Plaça del País Valencià des de les 11:00h fins a les 14:00h, amb diversos tallers, activitats, actuacions i exposicions per a tots els públics, que tractaran de concienciar a la població sobre la cura i la millora del nostre planeta.
Algunes dades o grans xifres:
- Ja hi ha més de 5 bilions de fragments de plàstic surant en els nostres oceans.
- A tot el món, el 73 per cent de la brossa de les platges és plàstic: filtres de burilles de cigarrets, botelles, taps, embolcalls, bosses de la compra i recipients de poliestirè.
- La producció mundial de plàstics ha augmentat de forma exponencial de 2,3 milions de tones en 1950 a 162 milions en 1993 i a 448 milions en 2015.
- Per a 2050, quasi totes les espècies d'aus marines del planeta menjaran plàstic.
- En 2015, s'havien generat més de 6.900 tones de deixalles plàstiques. Quasi un 9 per cent dels mateixos es va reciclar, el 12 per cent es va incinerar i el 79 per cent es va acumular en abocadors o en el medi ambient.
- A tot el món es ven cada minut quasi un milió d'envasos plàstics de begudes.
- Les estimacions de quant dura el plàstic varien de 450 anys a per sempre.
- El major mercat per als plàstics són els materials d'envasament. Eixes deixalles suposen quasi la meitat de tota la brossa plàstica generada a nivell mundial; la part més gran mai es recicla ni s'incinera.
- Fins ara, s'ha informat que unes 700 espècies d'animals marins han menjat o s'han quedat atrapades en plàstic.
- Més del 40 per cent del plàstic es fa servir una sola vegada i es tira.
- En recents recerques s'han trobat per primera vegada microplàstics en deposicions humanes.