elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Assemblea de l'EMTRE aprova el Pressupost de 2023 amb una congelació global de la taxa Tamer

L'Assemblea de l'EMTRE aprova el Pressupost de 2023 amb una congelació global de la taxa Tamer
  • L'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus presenta uns comptes de 77 milions d’euros per al pròxim exercici

L'Assemblea de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha aprovat este matí el Pressupost per a 2023 per un import de 76.942.595 euros, 1.706.610 euros més que en 2022. Els comptes han sigut avalats amb els vots a favor dels representants de Compromís, el PSOE i Podem. Per altra banda, el grup Popular, Ciutadans i el grup Mixt han votat en contra. El pressupost de l'entitat per al pròxim exercici contempla una congelació global de la taxa Tamer, en benefici de les famílies i les activitats econòmiques dels 45 municipis de l'Àrea Metropolitana.

Prudent i continuista. Així és el Pressupost inicial per a 2023, de quasi 77 milions d'euros, que ha aprovat este matí l'Assemblea de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus. Una estimació pressupostària prudent perquè, davant la incerta situació econòmica a escala mundial, els comptes de l'EMTRE estan sanejats i no existix previsió de concertar cap operació financera per al pròxim exercici, després que es cancel·lara anticipadament en 2018 tot el deute a llarg termini.

El caràcter continuista s'aprecia igualment en l'augment de només el 2,3%, ja que el Pressupost de l'EMTRE per a l'any que ve ascendix a 76.942.595 €, la qual cosa suposa un increment de poc més d'1,7 milions d'euros respecte al de 2022. Això és degut fonamentalment a l'esforç de l'Entitat Metropolitana per mantindre congelada la taxa Tamer de manera global per a 2023, en benefici de les famílies i les activitats econòmiques dels 45 municipis que componen l'Àrea Metropolitana de València.

Cal recordar que els ingressos de l'EMTRE provenen quasi exclusivament d'esta taxa. Això suposa prop de 71 milions dels quasi 77 milions d'euros pressupostats. Gràcies a la Tamer, que s'abona a través del rebut de l'aigua, els 1,6 milions d'habitants de l'Àrea Metropolitana compten amb un servei públic de tractament i gestió de residus, a través de les dos plantes de tractament i valorització de Manises i Quart de Poblet, l'abocador de residus no perillosos de Dosaigües, així com la xarxa metropolitana d'ecoparcs mòbils i fixos. Els ingressos per la taxa es complementen amb els 4,36 milions d'euros que té previst abonar el consorci COR, per tractar en les plantes de l'EMTRE part dels residus dels 93 municipis de les comarques de la Safor, Vall d’Albaida, la Costera, Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora, que no tenen instal·lacions pròpies.

Congelació global de la taxa Tamer

El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, s'ha mostrat satisfet després de l'aprovació inicial del Pressupost per l'Assemblea i ha destacat "l'esforç important que ha suposat quadrar el Pressupost, amb la congelació de la taxa Tamer, i sense haver d'augmentar la pressió sobre l'economia domèstica de les famílies".

Campillo ha ressaltat el caràcter continuista en la previsió de despeses i ingressos de l'entitat per a l'exercici pròxim "davant la situació econòmica tan volàtil". "Per això hem aprovat uns pressupostos que asseguren els serveis de tractament i valorització de residus, així com el Pla d'Educació Ambiental, que presten un servei públic a tots els municipis de l'Àrea Metropolitana de València", ha afegit el president de l'EMTRE.

Respecte a la previsió de despeses, la major part —70,07 milions d'euros— està destinada a la prestació del servei metropolità de tractament, valorització i eliminació de Residus, a través de les instal·lacions de l'EMTRE. Estes despeses responen a la previsió de residus a tractar generats en l'Àrea Metropolitana de 558.259,46 tones per a 2023. A esta quantitat s'ha d'afegir l'estimació de 63.500 tones procedents del consorci COR. Cal destacar que les despeses en Personal suposen poc més del 4% i ascendixen a 3,30 milions d'euros. Com a referència, les entitats locals valencianes destinen a este capítol una mitjana del 38%.

Pla d'Educació Ambiental

Per a l'any que es ve es manté l'1% del pressupost destinat a Educació Ambiental i Comunicació, la qual cosa suposa un import total de 750.000 euros. Gràcies a esta última partida, els centres educatius, associacions veïnals i resta d'entitats de l'Àrea Metropolitana poden participar en Emtreduca, el Pla d'Educació Ambiental de l'entitat. El treball dels educadors i educadores d'Emtreduca ha sigut fonamental en les campanyes de conscienciació, a peu de carrer, per a la implantació de la recollida selectiva d'orgànica, a través del contenidor marró, entre altres accions conjuntes amb els Ajuntaments.

A més de la congelació global de la Tamer, les famílies residents en l'Àrea Metropolitana de València es podran continuar beneficiant de les bonificacions en la taxa, ja que l'EMTRE ha inclòs una dotació de 100.000 euros per a premiar el dipòsit de residus als ecoparcs metropolitans, tant fixos com mòbils, a través de l'aplicació per a mòbils de l'entitat. De la mateixa manera, els pressupostos han reservat una partida de 10.000 €, destinada a iniciatives d'entitats socials i particulars que permeten l'execució de projectes ambientals.

Després de ser aprovat de manera inicial per l'Assemblea de l'EMTRE, el Pressupost serà exposat al públic a través de la seua publicació en el BOP i quedarà definitivament aprovat si no es presenten reclamacions.

Pujar