L’Alcalde i el President de La Viña visiten l’escultura ibera descoberta a unes excavacions de la Cooperativa de la Font de la Figuera
Amb motiu de les excavacions arqueològiques dutes a terme als terrenys de la Cooperativa La Viña de la Font de la Figuera (València) s’ha descobert un extraordinari fragment d’escultura d’època ibèrica que ha estat depositat al Museu de Prehistòria de la Diputació de València.
L’escultura representa un cos d’au amb les ales plegades sobre una base que té en relleu les dues potes. A la part frontal de la base hi ha gravat un animal, possiblement un carnívor. El cap i l’extrem de la cua no s’han conservat. La datació provisional de la peça es situa entre els segles V i IV abans de Crist. Les escultures d’aus conegudes fins al moment pel període ibèric són excepcionals; al sud-est peninsular només es coneixen els dos exemplars de la necròpolis del Corral de Saus (Moixent), molt propera a la troballa de la Font, i del Monastil d’Elda (Alacant).
L’escultura ibèrica és un clar marcador social de les elits. Mostra l’esforç en la mobilització de recursos i artesans especialitzats per destacar i singularitzar monuments funeraris amb animals i éssers mitològics, com ara sirenes –aus amb cap de dona. El fragment de La Font de la Figuera es podria vincular, doncs, a un monument funerari localitzat a l’entorn de La Cervera, on ja es coneixia un assentament que va ser ocupat entre els segles VI i IV abans de Crist.
De forma paral·lela a l’estudi i publicació científica de la peça, per part de la direcció de les excavacions, es posaran en marxa els treballs de restauració i catalogació per part dels tècnics del Museu de Prehistòria de València amb l’objectiu final de la futura posada en valor de l’escultura en les millors condicions de conservació.
A l’acte efectiu del dipòsit celebrat ahir dimecres han estat presents Xavier Rius, Diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Vicent Muñoz, alcalde de La Font de la Figuera, José Fita, president de la Cooperativa la Viña -promotora de les actuacions arqueològiques-, David López Serrano, director de les excavacions fetes per part l’empresa ESTRATS-Treballs d’arqueologia, María Jesús de Pedro, directora del Museu de Prehistòria i Jaime Vives-Ferrándiz, conservador del mateix museu.
L’Ajuntament i la Cooperativa La Viña consideren ‘essencial que la peça es consolide al Museu de Prehistòria. Esta troballa del període iber trobada a les instal·lacions de la bodega suposa aportar més informació a la història del que va passar a la Font de la Figuera i augmenta la curiositat i il·lusió que este tipus de troballes suposa, en este cas este animal mitològic. Amb curiositat, esperem noves informacions relatives a la mateixa que puguen aclarir nous detalls per després explicar-los i exposar-los al poble i a les visites’, afirmen l’Alcalde, Vicent Muñoz i el President de La Viña, José Fita.