L’Ajuntament de Vilamarxant activa el seu Primer Pla d’Igualtat
L'Ajuntament de Vilamarxant ha presentat esta vesprada a la plantilla de treballadors i treballadores el seu primer Pla d'Igualtat Municipal, que va ser aprovat sense cap vot en contra en el ple del passat mes de maig de 2017.
El seu objectiu és intentar aconseguir una igualtat real i efectiva entre els homes i les dones de la plantilla de l'Ajuntament, perquè el personal conega millor els seus drets i, alhora, siguen els transmissors de pràctiques i tractaments que tendisquen a la supressió de qualsevol tipus de desigualtat en relació al sexe.
Este pla ha estat elaborat per una Comissió d'Igualtat formada per quatre representants de les formacions polítiques municipals i quatre treballadors i treballadores de l'Ajuntament. Junt a ells, ha treballat l'empresa Equality Momentum, consultora especialitzada en polítiques públiques d'igualtat i amb una llarga trajectòria en el sector. La seua ajuda ha sigut possible per una subvenció de la Diputació per fomentar la posada en marxa de polítiques d'igualtat als consistoris.
Situació de partida
Els treballs per posar en marxa este pla començaren en setembre de 2016, amb una primera fase de diagnòstic en què es van recollir dades de la plantilla, com ara el nombre de treballadors, tipus de contractes i remuneració d'homes i dones. Els resultats els ha presentat Ana Julián, representant de l'empresa Equality Momentum, acompanyada de la majoria d'integrants de la Comissió d'Igualtat.
En termes generals, la plantilla de l'Ajuntament de Vilamarxant està equilibrada quant al nombre de dones i homes que la componen. Les diferències, com a la major part dels consistoris que ha analitzat esta consultora, apareixen en l'anàlisi de les retribucions i els perfils professionals. Per a Ana Julián es tracta "d'una tendència generalitzada que ve marcada per pràctiques socials arrelades, com el fet que siguen les dones les que, tradicionalment i majoritàriament, hagen sigut les encarregades de conciliar la vida laboral i familiar, fent-se càrrec de la cura dels fills, dels pares... amb la qual cosa perden possibilitats de promoció dins de l'àmbit professional".
Fases i funcionament del Pla d'Igualtat
Prèviament a la presentació d'esta vesprada, els treballadors i treballadores municipals han rebut sessions formatives en matèria d'igualtat.
Com explicava el regidor de Polítiques d'Igualtat, Voro Golfe, "l'aplicació d'estos plans ve marcada per llei i des de l'Ajuntament, amb la seua posada en marxa, exemplifiquem el nostre compromís amb la plantilla per intentar que hi haja igualtat entre els dos sexes. Ara, hem d'anar aplicant els seus continguts perquè este treball es reflectisca en la realitat del dia a dia de l'Ajuntament".
El pla té una durada de quatre anys i es divideix en 8 eixos d'actuació amb diferents continguts: recursos humans, conciliació, salut laboral, assetjament sexual, comunicació, béns i serveis, transversalitat i violència de gènere.
Durant el primer any d'aplicació hauran de completar-se més accions formatives, la redacció d'un reglament de funcionament de la Comissió d'Igualtat, l'elaboració d'un protocol d'assetjament laboral, la posada en marxa d'una enquesta amb la Policia Local i l'elaboració d'un catàleg de mesures de conciliació.
L'alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos, ha agraït el treball de la Comissió d'Igualtat que ha elaborat el pla i la implicació de tots els treballadors i treballadores municipals per la seua col·laboració i participació en les jornades formatives que s'han dut a terme fins ara.
La Comissió d'Igualtat continuarà reunint-se regularment per seguir l'evolució i grau de compliment del pla i per atendre qualsevol dubte plantejat des de la plantilla.
Podeu consultar el text d'este primer Pla d'Igualtat Municipal en el següent enllaç:
http://vilamarxant.sedelectronica.es/transparency/22d94029-a298-411e-b2de-0a95c517cd15/