elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de la Font de la Figuera reclama "la revisió d'una tradició literària que invisibilitza les dones escriptores"

L'Ajuntament de la Font de la Figuera reclama "la revisió d'una tradició literària que invisibilitza les dones escriptores"
  • Amb motiu del Dia de les Dones Escriptores, des de les regidories de Cultura i Igualtat es reivindica la figura d'una autora lligada a la Font com Maria Ibars o d'altres, com Isabel Clara Simó, que ens va deixar el passat mes de gener

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de la Font de la Figuera reclama "la revisió d'una tradició literària que invisibilitza les dones escriptores" - (foto 2)

Amb motiu del Dia de les Dones Escriptores, que es commemora hui, 19 d'octubre, Irene Vila reclama la revisió d'una tradició literària que invisibilitza les dones escriptores com a regidora de Cultura i d'Igualtat de la Font de la Figuera. Ho fa destacant dos exemples: el de Maria Ibars, escriptora, poetessa i mestra que va residir a la Font, i Isabel Clara Simó, una de les autores més grans que ha donat la literatura valenciana i que va morir el passat mes de gener.

Irene Vila declara que estos dos exemples evidencien la falta de visibilització i la necessitat d'un canvi en la tradició literària, que provoca que a les dones els costa molt més aconseguir el reconeixement que es mereixen entre el gran públic.

"Són moltíssimes les dones invisibilitzades que han escrit grans obres a pesar de totes les dificultats. Des de Sor Isabel de Villena, al segle XV, fins les autores més joves del s.XXI, tot passant per les poetes andalusines d'estes terres, que ja escrivien al segle XI. Són dones que han escrit en totes les llengües: llatí, àrab, castellà i valencià... Usant tots els gèneres: poesia, assaig, biografia, relats de vida, teatre, novel·la, contes... Escampades per un gran nombre de ciutats i pobles arreu del nostre territori", afirma Irene Vila.

Respecte a Maria Ibars, Vila destaca dos reflexions: La primera de Carles Mulet, qui assegura que l'escriptora "presenta una solidaritat permanent amb les desiguals condicions de vida de les dones, un punt de vista que assoleix rivets radicals davant l'abús sexual masculí". La segona reflexió citada ve de part de l'escriptora valenciana Beatriu Civera, qui comenta que "s'atura el pensament en el recompte dels múltiples treballs literaris de l'escriptora, tan excel·lent i, tan ignorada!".

Vila conclou incitant tothom a llegir a les moltíssimes escriptores poc conegudes: "anime a tothom a descobrir-les llegint els seus treballs, perquè per llegir autores valencianes, qualsevol dia, és un bon dia".

Pujar