Els joves de Vilamarxant recreen el poble que volen
Els joves de Vilamarxant van presentar, este dissabte, als representants de l'Administració Pública les seues propostes per millorar el municipi. Va ser en la jornada de participació juvenil 'Recrea Vilamarxant', impulsada per la Casa de Joventut junt a les regidories de Joventut i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Vilamarxant, que es va celebrar al Centre de Formació.
L'activitat d'este cap de setmana va ser la culminació d'un treball previ que s'ha desenvolupat entre l'alumnat de 14 a 17 anys de l'IES les Rodanes i del Colegio San Francisco y Santo Domingo.
El debat amb els representants municipals
Una vegada recopilades les propostes, una representació de 16 joves va treballar, des de les 10 h de dissabte, per acordar una sèrie de conclusions que es van presentar als representants de l'Administració Pública en l'última part de la jornada.
A la cita estaven convidats l'alcalde, regidors i regidores de l'Ajuntament de Vilamarxant i tots els partits amb representació municipal. Així, els joves assistents van poder debatre amb els membres de tot l'equip de govern i amb Salvador Bonet, qui va acudir en representació de Podrem Vilamarxant. A més, van estar presents docents de l'IES les Rodanes i familiars de l'alumnat.
Convivència
Les primeres propostes plantejades van ser en matèria de convivència i de conscienciació contra la violència de gènere i el 'bullying'. Els joves posaren sobre la taula mesures per visibilitzar estos problemes socials, com ara pintar missatges educatius als passos de vianants o fer xarrades on siguen els mateixos joves, que alguna vegada hagen patit 'bullying', els que expliquen les seues experiències a l'alumnat més menut per evitar que es repetisquen estes conductes tan perjudicials i condemnables per la comunitat educativa.
Oci i temps lliure
Pel que fa a les activitats culturals i d'oci del municipi, els joves demanden més actes atractius per a la població de la seua edat i més canals de comunicació per fer-los arribar les activitats programades. Al respecte Voro Golfe, regidor de Cultura, va destacar la fortalesa del teixit associatiu local (cultural, esportiu, educatiu...) i va afegir que, des del consistori junt a les associacions locals, es treballarà per programar més activitats per al públic juvenil. També es potenciarà la comunicació amb els centres educatius per traslladar la programació cultural i d'oci mensual.
Un suggeriment d'activitat concreta va ser organitzar una espècie de gymkana pels espais amb valor patrimonial i històric de Vilamarxant, amb proves amb les quals els joves descobrisquen la història del municipi. També es va proposar que els joves tinguen contacte amb persones més majors per fer xarrades en què les dos parts compartisquen coneixements, experiències i interessos.
En l'apartat d'oci i esport, els representants juvenils demanaren millores en les instal·lacions esportives, així com habilitar espais públics per a la pràctica de l'esport. L'alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos, els va informar sobre la mancança d'espais públics propietat de l'Ajuntament, però en tot cas, va destacar que "apuntem la proposta per intentar que les zones de les quals disposem o podríem disposar puguen estar destinades a este tipus d'activitats d'oci". Així, el primer tinent d'Alcalde, Voro Golfe, va anunciar que està previst "fer una zona esportiva i d'oci al terreny que hi ha davant del Pavelló Multiusos".
Transports
El transport va ser un altre dels punts destacats. Els assistents van proposar oferir un servei de bicicletes als veïns i veïnes. El regidor d'Esports, Manolo Bernad, va anunciar que està treballant-se en habilitar les antigues vies del tren per converir-les en una via verda.
Els joves també es van expressar les seues demandes sobre el servei d'autobús, quant a freqüències, trajecte i preus. El segon tinent d'Alcalde, Eliseo Sanz, va informar-los que esta ha sigut una de les prioritats de l'equip de govern. "Durant dos anys hem mantingut reunions periòdiques amb la conselleria corresponent per optimitzar el servei de transport. La nostra intenció és posar un servei d'autobús que comunique Vilamarxant amb totes les freqüències de metro de Riba-roja de Túria i mantindre també els desplaçaments a Llíria", va detallar.
Jesús Montesinos també va ressaltar els esforços que estan fent-se. "El nostre servei de transport no depèn únicament de nosaltres, sinó que hem d'acordar-lo, quant a trajectes i inversions, amb l'administració autonòmica, i és el que estem fent. Ara per ara, el servei és deficitari i, cada any, des del consistori s'han d'invertir 90.000 euros per mantindre'l, sense rebre les ajudes autonòmiques que correspondrien. Amb la nova proposta per comunicar amb el metro de Riba-roja i amb Llíria, volem que el transport de Vilamarxant s'adapte millor a les necessitats dels veïns i veïnes i, d'altra banda, que siga sostenible econòmicament", detallava.
Medi ambient i neteja
La conscienciació mediambiental també va estar present durant el debat. Es va suggerir fer més zones verdes al poble, així com elaborar un vídeo i actes de conscienciació als centres per educar en bones pràctiques de neteja i mediambientals, com ara complir la normativa i no llançar fem al carrer o deixar-lo als contenidors fora dels horaris permesos.
Manolo Bernad els va recordar que, quan vagen als espais naturals, com el Parc Natural del Túria, cal que arrepleguen la brutícia que generen i que la dipositen en els contenidors que estan habilitats en els camins d'accés.
Una vegada finalitzada esta primera presa de contacte, els alumnes s'organitzaran en els grups de treball que han establert per donar forma a estes propostes i estudiar la seua possible realització, amb la col·laboració i l'assessorament de l'Ajuntament.
Per últim, tant la regidora de Joventut, Silvia García, com l'alcalde van animar als joves a participar en la construcció del municipi, no únicament en jornades com esta, sinó regularment i amb els mecanismes de comunicació dels quals disposa l'Ajuntament. Silvia García va recordar que "ser ciutadans i ciutadanes no és només tindre uns drets, sinó exercir-los. Com a veïns i veïnes de Vilamarxant podeu i heu d'implicar-vos en les futures decisions que es prenguen al municipi per fer d'ell, el Vilamarxant de futur que voleu".