elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Josep Bort: «El desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre objectiu i la ciutadania és clau en el procés»

Josep Bort: «El desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre objectiu i la ciutadania és clau en el procés»
    MÉS FOTOS
    Josep Bort: «El desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre objectiu i la ciutadania és clau en el procés» - (foto 2)
    Josep Bort: «El desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre objectiu i la ciutadania és clau en el procés» - (foto 3)
    Josep Bort: «El desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre objectiu i la ciutadania és clau en el procés» - (foto 4)

    El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha manifestat la seua convicció en treballar pel desenvolupament sostenible de les ciutats, però ha advertit que aquest propòsit no serà efectiu si s'obvia a la ciutadania. Josep Bort s'ha expressat d'aquesta forma durant la seua intervenció a l'acte inaugural de la IV Jornada sobre Ciutats segures, sostenibles i intel·ligents organitzada per la Universitat Politècnica de València en un fòrum d'intercanvi d'informació i experiències amb especialistes de l'Administració, les empreses i associacions, per a professionals del sector.

    «El desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre vertader objectiu, però no podem perdre de vista els riscos que assumim si oblidem a les persones. Hem de ser capaços de treballar des de lògiques col·laboratives i inclusives, on la participació ciutadana siga clau dintre dels processos de canvi», ha insistit Bort en aquest fòrum orientat a analitzar l'Estat de l'Art de la tecnologia al servei de les persones, revisant l'evolució de les smart cities i aspectes com la mobilitat, l'eficiència energètica o la gestió integral de les ciutats, entre d'altres.

    El diputat de Medi Ambient ha apuntat que és de l'opinió que «els reptes globals constitueixen vertaderes oportunitats per al desenvolupament local» i possibilita el fet de «pensar globalment i actuar localment». En aquest sentit ha assegurat que «si treballem per una millor gestió dels recursos i per una millora de la qualitat dels nostres entorns socials, polítics i econòmics, podem canviar l'actual model productiu i generar el valor local que fixe la població i faça sostenible el nostre model de desenvolupament. I en això, les Ciutats Segures, Sostenibles i Intel·ligents, són clau», ha subratllat. Per a aconseguir-ho «la descarbonització de l'economia i la descentralització i democratització de l'energia són el camí. Aquestes dues tendències imparables ho canviaran tot», ha remarcat Bort.

    El responsable de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha introduït el concepte d'escala per a afirmar que «els tres valors clau que defineixen la Smart City» són «més seguretat, més eficiència i més sostenibilitat, que es pot concretar en programes encaminats, sobretot, a reduir la despesa energètica, reduir el consum d'aigua, millorar la gestió de residus i facilitar millores en la mobilitat urbana». No obstant, ha insistit en que «la mala planificació de les ciutats emergents està portant al fet que el ritme accelerat de la població genere una major dispersió urbana, un dèficit molt acusat en quantitat i qualitat de les infraestructures verdes i els espais públics, una considerable segregació socio-espacial, exclusió social, així com un augment de la vulnerabilitat davant el canvi climàtic i una menor resiliència».

    Aparentment són molts els beneficis que es poden obtenir amb els plantejaments de les Smart Cities, «però no podem perdre de vista a les persones. No podem oblidar a la ciutadania, hem de fer-la conscient i partícip del procés perquè altrament correm el perill d'augmentar un consumisme irresponsable i una major dependència de les institucions cap a les empreses proveïdores», ha reivindicat el diputat.

    Josep Bort ha advocat en última instància per «estar oberts a formes de fer més empàtiques amb les necessitats de la societat. Hui, les tecnologies ens permeten avançar molt en els processos més participatius i democràtics. Podem fer que les ciutats intel·ligents parteixen de la intel·ligència compartida dels seus habitants», ha conclòs.

    Al llarg d'aquesta jornada s'han abordat aspectes concrets com els sistemes integrals de gestió de les ciutats, la mobilitats a les ciutats intel·ligents, les solucions tecnològiques del servei del ciutadà, o la gestió intel·ligent de l'energia. En la mateixa ha intervingut Rosa María García, presidenta de Siemens, així com representants d'Orange, Everis, Grupo Etra, Global Omnium Aguas de Valencia, Typsa, Indra, Gas Natural, Sice, Repsol, Viesgo, Ampere Energy, Fermax, Alert Seguridad, IBM i Banc Sabadell, entre d'altres.

     

    Pujar