elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les jornades de Rincón d'Ademuz, Ayora i Alt Túria posen fi a la programació d'Universitats Estacionals en 2020

Les jornades de Rincón d'Ademuz, Ayora i Alt Túria posen fi a la programació d'Universitats Estacionals en 2020
  • Les Universitats Estacionals del Racó d'Ademuz, Ayora i Alt Túria posen fi a la programació d'aquesta iniciativa de la Universitat de València en aquest any 2020 en el qual, malgrat el COVID-19

Les Universitats Estacionals del Racó d'Ademuz, Ayora i Alt Túria tanquen aquesta setmana la programació d'aquesta iniciativa de la Universitat de València (UV), mantenint el repte de celebrar les 20 sessions previstes a l'inici de 2020, malgrat les dificultats derivades de la crisi sanitària, i assegurant la presència en totes les comarques del territori, tant de l'interior com del litoral.

La Universitat Estacional del Racó d'Ademuz debatrà aquest dimecres, 16 de desembre, sobre ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori, desenvolupament local i benestar’; la Universitat Estacional d'Ayora, el mateix dia, sobre ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’; i la Universitat Estacional d'Alt Túria, sobre ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, el divendres, 18 de desembre.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa impulsada per la UV, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La denominació d'Universitats Estacionals fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any, encara que, a causa de les restriccions i dificultats generades pel COVID-19, en 2020 quasi totes han concentrant la seua celebració a la tardor, en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’. Les Universitats Estacionals del Racó d'Ademuz i Alt Túria s'emmarquen en l'àrea de ‘Biodiversitat i Paisatge’; i la Universitat Estacional d'Ayora, en ‘Innovació Territorial’.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, s'ha convertit en una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilita les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.

Universitat Estacional del Racó d'Ademuz (UERA)

La Universitat Estacional del Racó d'Ademuz (UERA) celebra enguany la seua quarta edició, en modalitat en línia, per a analitzar el tema ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori, desenvolupe local i benestar’.

La UERA –fruit de la col·laboració de la UV, l'Ajuntament d'Ademuz, la Mancomunitat del Racó d'Ademuz, la Diputació de València i Caixa Popular- va nàixer amb el propòsit d'impulsar una de les comarques de l'interior valencià amb major potencial paisatgístic, però amb un futur cada vegada més incert per la seua regressiva dinàmica demogràfica i socioeconòmica.

En l'actual edició es presentarà als ciutadans el Pla d'Acció Territorial (PAT) del Racó d'Ademuz, instrument de la política territorial valenciana el principal objectiu de la qual és proposar l'ordenació estructural integral del territori del Racó, apostant per la definició de la infraestructura verda i la gestió dels paisatges i potenciant el desenvolupament socioeconòmic i la col·laboració entre municipis per a aconseguir un territori més resilient.

En l'acte inaugural –dimecres que ve, 16 de desembre, a les 10:00 h- intervindran Ángel Andrés González, alcalde d'Ademuz; Eduardo Aguilar Villalba, president de la Mancomunitat del Racó d'Ademuz; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Emilio Iranzo García, coordinador de la UERA; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular.

A continuació, Joaquín Martín Cubas, del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV, pronunciarà una conferència amb el títol ‘La governança territorial del medi rural: Govern col·laboratiu, participació ciutadana’; i Vicente Doménech Gregori, subdirector general de de Ordenació del Territori i Paisatge de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, parlarà sobre ‘Les polítiques d'Ordenació del Territori i Paisatge en el medi rural: el cas del PAT del Racó d'Ademuz’.

Una taula redona sobre ‘Processos d'innovació en el medi rural’, moderada per Emilio Iranzo, tancarà l'actual edició de la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz. En ella intervindran Jorge Hermosilla Pla, del Departament de Geografia i vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV i director acadèmic del programa Avalem Territori de Labora, de la Generalitat Valenciana; Vicente Budí Orduña, del Departament d'Economia- Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la Universitat Jaume I (UJI); Guadalupe Martín Pardo, fundadora de Lalalá Food Brands; i Antonio Robledo Cervera, gerent de l'empresa Kalahari Aventures.

Universitat Estacional d'Ayora

La Universitat Estacional d'Ayora celebra enguany, en modalitat en línia, la que és la seua primera edició per a debatre sobre ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, en el marc de l'àrea temàtica ‘Innovació Territorial’.

Durant la vesprada del 16 de desembre s'analitzaran l'origen i evolució històrica de la pràctica apícola en el territori valencià i, especialment, en la localitat d'Ayora, famosa per la seua tradició abellaire i per la celebració de la Primera Cort de la Mel. A més, es tractarà sobre el panorama actual i sobre els reptes del futur del sector de la mel, que ha sigut sempre un recurs fonamental en l'economia i alimentació de les societats humanes des d'èpoques prehistòriques.

La inauguració, a les 16:00 h, serà a càrrec de l'alcalde d'Ayora, José Vicente Anaya Roig; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla Pla; la diputada d'Educació i Inclusió Social de la Diputació de València, Empar Folgado Ros; el coordinador d'aquesta Universitat Estacional, David Quixal Santos; i un representant de Caixa Popular.

A continuació, tres conferències permetran aprofundir en el coneixement de la cultura de la mel. La primera d'elles, patrocinada per l'Agència Valenciana Antifrau, en el marc del projecte ‘Activitats per al bon govern i la ciutadania en el territori valencià’, serà a càrrec de Rosario Serra, del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV. Consuelo Mata Parreño i David Quixal Santos, tots dos del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV, intervindran en una conferència amb el títol ‘Hiberica mel. L'apicultura entre la Prehistòria i el món antic’. Finalment, Frederic Aparisi Romero, del Departament d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la UV, parlarà sobre ‘La producció de la mel en el Regne de València’.

Després d'un descans, se celebrarà una taula redona, moderada per David Quixal, amb la participació dels ponents de les conferències -Consuelo Mata Parreño i Frederic Aparisi Romero-, José Vicente Anaya Roig, alcalde d'Ayora, i María Isabel Murcia Campos, representant de ANAE, la Societat Cooperativa Apícola d'Espanya.

Universitat Estacional d'Alt Túria

La Universitat Estacional d'Alt Túria celebra enguany la seua primera edició, sota el títol ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, que fa referència a la recent declaració de la Reserva de la Biosfera de l'Alt Túria, en 2019. Aquest serà el tema general de les successives edicions d'aquesta Universitat Estacional, en la qual s'abordaran, des de diferents punts de vista, els aspectes mediambientals, socioculturals i econòmics relacionats amb l'establiment i manteniment d'aquest espai protegit, de les àrees protegides en general i de les Reserves de la Biosfera en particular.

Les conferències tindran un enfocament divulgatiu, dirigides, d'una manera especial, tant a les persones que residisquen i treballen en o al voltant de la Reserva, com a gestors d'espais protegits, investigadors, estudiants i docents amb interés en la conservació del patrimoni natural i cultural.

La jornada –que se celebrarà a l'Auditori Municipal de Tuéjar- s'inaugurarà aquest divendres, 18 de desembre, a les 10:00 h, amb la intervenció de Rafael Darijo, president de la Mancomunitat de l'Alt Túria; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Benjamí Pérez Rocher, director general de Medi natural i d'Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana; Empar Folgado Ros, diputada d'Educació i Inclusió Social de la Diputació de València; Emilio Barba Campos, coordinador d'aquesta Universitat Estacional i de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la UV; Ángel Morales, coordinador de la Universitat Estacional i professor del Departament de Química Analítica de la UV; i un representant de Caixa Popular.

L'actual edició acollirà tres conferències de ponents convidats. La primera, sobre ‘Valors i pla de gestió de la Reserva de la Biosfera de l'Alt Túria’, serà a càrrec de Susana Romero, Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local de la Mancomunitat de l'Alt Túria i Gestora de la Reserva de la Biosfera. Eva Barreno, del Departament de Botànica i Geologia de la UV, parlarà sobre ‘La reserva UNESCO-MAB de Muniellos: exemple d'aplicació de bones estratègies per a la conservació de la biodiversitat i el desenvolupament social’; i Javier Esparcia, de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la UV, sobre ‘L'Alt Túria, Reserva de la Biosfera: I ara què?’.

Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques

Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'estiu), Canal de Navarrés i Xàtiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

Pujar