elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis"

Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis"
    MÉS FOTOS
    Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis" - (foto 2)
    Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis" - (foto 3)
    Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis" - (foto 4)
    Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis" - (foto 5)
    Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis" - (foto 6)
    Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis" - (foto 7)
    Jorge Rodríguez: "Les diputacions han de prestar menys serveis en grans ciutats i més en els municipis" - (foto 8)

    El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha manifestat aquest divendres, en la segona Conferència de Presidents Provincials, a Badajoz, que les diputacions "han de prestar menys serveis en les grans ciutats per a centrar la seua gestió en els municipis, i especialment els més xicotets".

    Rodríguez s'ha expressat així en un fòrum que debat aquests dies sobre el futur de les diputacions, la segona d'aquestes conferències provincials després de la celebrada fa dos anys a Orense. Precisament el president de la Diputació d'Orense, José Manuel Baltar, ha destacat que "ningú abans, ni del Govern d'Espanya ni des dels nostres propis partits, ens havien convocat per a parlar de la realitat provincial".

    Una realitat provincial que passa per les desenes de diputacions, cabildos i consells insulars que formen el gruix dels governs intermedis d'Espanya en un Estat organitzat per autonomies. Una qüestió que ha servit de debat en la taula en la qual ha participat Jorge Rodríguez, al costat de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el president de la Diputació d'Orense, José Manuel Baltar, i la presidenta de la Diputació de Càceres, Charo Cordero.

    El president de la Diputació de València ha destacat en la seua primera intervenció dues qüestions claus en el paper que compleixen les corporacions provincials: "l'equilibri entre territoris i el dret al fet que cada ciutadà visca on vulga fer-ho". Enfront d'aquestes dues qüestions, Rodríguez ha plantejat tres grans reptes, com són el grau de coneixement, el canvi de paradigma i el repartiment competencial.

    En paraules de Rodríguez, "és difícil que ens vulguen si no ens coneixen", en referència a l'esforç que han de fer els gestors de les diputacions per a donar a conèixer al ciutadà "tot el que aquestes institucions fan per ells". Quant al canvi de paradigma, ha advocat per una administració "cada vegada més clara i transparent, on desaparega la llosa del caciquisme amb convocatòries públiques en les quals prevalguen els criteris objectius".

    El tercer d'aqueixos reptes provincials és posar ordre en el repartiment competencial, que en opinió de Rodríguez "en aquest país és un autèntic galimaties". Considera el president provincial i alcalde d'Ontinyent que el treball d'aquestes corporacions "no s'ha sabut posar en valor i per açò semblen prescindibles, però el problema competencial que té Espanya no està només en les diputacions".

    Jorge Rodríguez considera "imprescindible" la reforma constitucional de la qual parlava l'alcalde de Vigo, Abel Caballero, que "estipule de manera clara les competències i tasques que ha d'exercir cada administració", amb la finalitat d'evitar "absurds" com que una mateixa carretera, segons quin tram, pertanga a quatre administracions diferents en un marge de pocs quilòmetres.

    El president de la Diputació de València veu "lògic" que es produïsca un progressiu traspàs competencial per a evitar les duplicitats entre administracions, però creu que el sistema no serà realment efectiu fins que es produïsca aqueixa reforma constitucional. Mentre, i tenint en compte que aqueixa reforma no s'albira en un horitzó proper, l'aposta de la Diputació de València és la col·laboració amb la Generalitat Valenciana, les altres diputacions i els ajuntaments, amb la intenció de "oferir millors serveis i arribar a més ciutadans".

    En el cas concret de la Diputació de València, Rodríguez s'ha mostrat satisfet que la institució "ha deixat de fer vergonya als ciutadans", malgrat la "hipoteca reputacional" que ha heretat l'actual govern provincial.

    Jorge Rodríguez ha coincidit en la taula de debat amb Mercè Conesa, que ha assegurat que "el paper fonamental de les diputacions és el reequilibrio d'un territori asimètric"; José Manuel Baltar, que ha assenyalat que "el veí d'un municipi xicotet té el mateix dret que el veí de les grans urbs a gaudir d'uns serveis de qualitat"; i Charo Cordero, que ha deixat clar que "on existisca el món rural han d'existir les diputacions".

    El debat sobre el present i futur de les corporacions provincials ha estat moderat per Elsa González Díaz de Pose, presidenta de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), que ha destacat l'equilibri territorial pel qual treballen aquestes institucions i el fet, en el qual han coincidit els ponents, que "no existisquen ciutadans rurals de segona o simplement desapareguts".

    Pujar