IVCR+i entrega els llenços de Joan Ribalta a l’església d’Andilla
Han sigut restaurats per a eliminar elements que estaven afectant negativament l’estat de conservació dels llenços
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha entregat a l’església parroquial de l’Assumpció de la Mare de Déu d’Andilla els llenços que ha restaurat del pintor Joan Ribalta.
La intervenció s’ha fet en dos grans llenços procedents de les antigues portes del retaule major de l’església que representen la presentació de la Mare de Déu al temple i la visitació de María a la seua cosina Santa Isabel. Aquests van ser pintats per Joan Ribalta entre 1621 i 1626 gràcies a l’encàrrec del bisbe de Segorbe Pedro Ginés de Casanova, per a protegir l’escultura del retaule feta per l’escultor murcià Francisco Ayala.
Tot i que el llenç de la presentació posseeix una cartel·la amb la signatura de Ribalta, sabem, pel llibre de fàbrica i pagaments efectuats per la parròquia, que en la seua execució també van participar altres artistes i col·laboradors seus com Abdó Castanyeda o Vicent Castelló.
Les obres esmentades ja havien sigut restaurades en diverses ocasions des de finals del segle XIX, sent les més recents les fetes en 1955 i 1976, però, tot i això, requerien una intervenció que eliminara les bastes repintades i els estucs que envaïen la pintura original, ja que aquestes intervencions estaven afectant negativament l’estat de conservació dels llenços.
En l’estat de les obres es va detectar la pèrdua de pintura original a causa d’un problema d’humitats i d’una mala conservació durant el temps en què van estar guardats durant la Guerra Civil. Això s’aprecia fàcilment per les duplicitats que han repercutit en la pèrdua de pintura.
En el llenç de la visitació, a més, se’n va modificar el format original, afegint-li en la part inferior un empelt de fusta semicircular per a suplir el buit que, en origen, corresponia a la porta d’accés al reresagrari.
La intervenció en el llenç de la presentació de la Mare de Déu ha sigut la consolidació i fixació de les nombroses zones afectades. Després d’una neteja del revers, consolidació i fixació de tota la superfície pictòrica, es va poder col·locar l’obra en un bastidor de tibament per a poder corregir les deformacions en pla.
En la fase de neteja en ambdues obres es van descobrir tres tipus diferents d’estucs que corresponen a les diferents intervencions que han tingut els quadres, així com la gran quantitat de repintades que envaïen la pintura original, que en el cas del llenç de la presentació de la Mare de Déu arribaven a ser molt abundants.
En l’última fase de restauració es va fer la reintegració cromàtica de les llacunes amb una tècnica que permet discernir la pintura original de la reintegració feta. Després d’un envernissat final de protecció, es va decidir deixar les obres durant un llarg període en un ambient que reprodueix les condicions climàtiques del lloc on seran ubicades de manera definitiva a l’església.
La subdirectora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, ha fet entrega aquest matí dels llenços al rector de l’església, Enrique Sáiz.