La huitena edició de la Universitat de Tardor d'Enguera aborda la tecnologia, la vida saludable i l'esport com a elements per a afrontar els reptes d'Enguera i la seua comarca
La nova edició d'aquesta universitat estacional, una iniciativa de la Universitat de València, desenvolupada en col•laboració amb l'Ajuntament d'Enguera i amb la participació de la Diputació de València
L'alcaldessa d'Enguera, Mª Matilde Marín, el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, el coordinador de la Universitat de Tardor d'Enguera, Pedro Morillo, i el director de l'IES d'Enguera, Rafael Mollá, han ressaltat hui dilluns la importància d'acostar el coneixement que aporta la universitat pública a Enguera i la seua comarca, en la inauguració de la huitena edició d'aquesta universitat estacional, dirigida essencialment a estudiants adolescents i preadolescents, encara que oberta a tot el públic. Tots ells han recalcat, a més, la coordinació necessària de les institucions i del professorat de l'IES i els seus alumnes per a dur a terme aquesta iniciativa.
Pedro Morillo ha destacat que la Universitat de Tardor d'Enguera s'organitza tenint en compte els temes de major interès dels estudiants d'ensenyament secundari, que per a aquest any van triar, com a pilars, la tecnologia, la vida saludable i l'esport. Mª Matilde Marín i Rafael Mollá han mostrat la seua satisfacció per considerar que aquesta universitat estacional, ja en la seua huitena edició, està plenament consolidada i han coincidit a assenyalar la importància que els seus principals destinataris siguin aquests alumnes, que seran els qui hauran d'afrontar els nous reptes en el futur.
Per part seua, Jorge Hermosilla, ha posat en relleu el paper essencial de la Universitat de València, com a universitat pública, en la transferència de coneixement en benefici de cada territori tenint en compte les singularitats de cadascun. En aquest sentit, ha recordat que, amb prop de 4.000 professors especialitzats en diferents àmbits científics, és el primer centre investigador de la Comunitat Valenciana i que, amb 520 anys d'història, té un caràcter innovador en afavorir projectes en aquest sentit com el de les universitats estacionals.
La nova edició d'aquesta Universitat de Tardor es desenvoluparà fins al dimecres, durant tres jornades consecutives, en tres seus diferents: la Casa de la Cultura, l'IES i el Pavelló Poliesportiu Jaime Alegre. El seu objectiu és abordar des de la formació les noves formes de desenvolupament econòmic, basades en el coneixement i l'avanç de les noves tecnologies, a Enguera i la seua comarca, la Canal de Navarrés, tradicionalment rurals.
La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori i gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament d'Enguera i la participació de la Diputació de València, ha organitzat aquesta acció acadèmica, lligada a la formació, la recerca i la transferència de coneixement, que pretén consolidar-se en aquesta localitat i la seua comarca com un punt de trobada d'especialistes de diferents àmbits amb ciutadans de totes les edats.
Prèviament a l'acte inaugural, que s'ha celebrat en la Sala d'actes de la Casa de la Cultura, Pedro Pérez Soriano, del Departament d'Educació Física i Esportiva de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i Esport de la UV, ha pronunciat una conferència sobre ‘Aplicacions de la Biomecànica Esportiva’, dirigida a alumnes de 1r i 2n de BAC del mòdul d'esport i públic en general.
Després de l'acte d'obertura, José Miguel Soriano del Castillo, del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Facultat de Farmàcia de la UV ha parlat sobre ‘Dietes perilloses’, un tema especialment pensat per als alumnes del Cicle de Cuina i Serveis del mòdul de vida saludable, i obert també al públic.
Esta vesprada, a les 16:30 hores, en el Pavelló Poliesportiu Jaime Alegre, Mercè Balasch i Bernat, del Departament de Fisioteràpia de la Facultat de Fisioteràpia de la UV, dirigirà un taller amb el títol ‘Vida saludable i hàbits imprescindibles: fisioteràpia i tècniques de massatge’, per al públic inscrit.
La jornada de demà dimarts inclou dues conferències que tindran lloc en el Poliesportiu, destinades a alumnes de 1r de BAC del mòdul d'esport i públic en general. A les 9:45 hores, Inmaculada Aparicio, tècnica superior de Recerca de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i Esport de la UV parlarà sobre ‘Activitat física joves/adults. Esports Alternatius’.
A les 11:30 hores Juan Antonio García López, tècnic esportiu de l'Ajuntament d'Enguera, i Nacho Tormo Conejero, entrenador de Boccia Selecció, tractaran sobre ‘Esport i salut en l'esport adaptat’.
A continuació, a les 12:45 hores, Xavier García Massó, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri de la UV, dirigirà un taller sobre ‘APP Educatives i Habilitats docents’. Tindrà lloc en l'IES i es dirigeix a alumnes de 4t de l'ESO del mòdul de tecnologia, encara que està obert a tot el públic.
El dimecres, a les 9:45 hores Ana Botella Nicolás, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Magisteri de la UV, i Amparo Hurtado Soler, del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Facultat de Magisteri de la UV, pronunciaran una conferència amb el tema ‘Paisatge sonor i música’, dirigida a alumnes de 3r d'ESO del mòdul de vida saludable i públic en general. Serà a la Sala d'Usos Múltiples de l'IES d'Enguera.
A les 12:10, en la Sala d'actes de la Casa de la Cultura, Cristina Portalés Ricart, tècnica superior de Recerca de l'Institut Universitari de Robòtica i TIC (IRTIC) de la UV parlarà sobre ‘Professions del futur’ davant alumnes de 2n de BAC del mòdul de tecnologia i públic en general.
Sobre les universitats estacionals
La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.
En l'actualitat, hi ha en marxa 12 universitats, situades en altres tants municipis i distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.
La xarxa està integrada per Alzira (Medi ambient); Xàtiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademuz (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Buñol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Enguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i l'Eliana (Smartcity). Gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, la xarxa passarà a estar integrada per 20 seus en l'any vinent 2020.