Guanyem-Compromís presenta junt amb el PP una moció de censura
El grup municipal popular recolza esta moció de censura que pretén situar com a alcalde a un membre de Guanyar i Compromís en el municipi valencià de Sant Antoni de Benaixeve
Que el Partit Popular recolze a Podem perquè governe és un fet poc comú. I és el que ha succeït en la localitat valenciana de Sant Antoni de Benaixeve: Guanyem SAB, format per la Plataforma per SAB, Compromís i Veïns x SAB, ha presentat junt amb dos edils del PP del municipi una moció de censura contra l'actual alcalde de la localitat, Enrique Santafosta.
Sant Antoni de Benaixeve és una xicoteta localitat de la província de València en la comarca del Camp del Túria. Amb menys de 8.000 habitants censats, el seu ple municipal està format per quatre regidors d'Aisab, cinc de Guanyem SAB, tres del PP i una del PSOE. Des de les últimes eleccions municipals, Aisab porta governant en minoria gràcies al suport que va rebre del PP quan es va formar govern.
Una minoria que moltes vegades dificulta la presa de decisions. És l'argument que utilitzen ambdós parts per a defendre les seues posicions. L’alcalde, Enrique Santafosta lamenta "el bloqueig constante" a què estan sotmesos per part de l'oposició a pesar que "siempre s'ha intentat arribar a un consenso”.
És esta impossibilitat de governar, segons Aisab, la qual cosa els ha obligat a "buscar l'alternativa, sempre davall la legalidad" per a poder governar. Santafosta denúncia que esta moció de censura "obedece a interessos personales" més que a interessos del poble i conclou: "Nunca m'he venut per una cadira i mai ho vaig a hacer". Des de l'oposició, concretament des de Guanyem SAB, un dels partits que ha presentat la moció, no ho veuen així. El seu portaveu i líder, Ramón Orozco, nega les acusacions de bloqueig i acusa el govern municipal de governar amb decrets i evitar així la presa de decisions conjuntes: "Quieren evitar el ple perquè estan en minoría", explica Orozco.
El portaveu de Compromís posa com a exemple diversos decrets en què no s'ha consultat a l'oposició: "Se va contractar un programari de recaptació amb un cost de 57.000 euros anuals quan es tracta d'un programa complex més propi d'ajuntaments grans com el de València i s'ha contractat un servici de neteja per mitjà d'agranadores per als pròxims quatre anys que costa mig milió d'euros". LAD: El PSOE s'absté L'únic partit que ha decidit no secundar esta moció de censura és el PSOE, la portaveu del qual Marta Retamosa marca la seua posició "totalmente en contra". Retamosa reconeix que hi ha hagut un abans i un després en mode de governar: "En març d'enguany va haver-hi una moció de reprovació a l'alcalde i a partir d'eixe moment el govern va començar a treballar amb més consens. Tots ho vam fer excepte Guanyar, que va deixar de presentar propuestas”.
La portaveu socialista explica que no es pot donar suport a un partit com el PP que "durante els 18 anys que ha governat ho ha fet amb oscuridad" i posa com a exemple les diverses denúncies i juís que s'han derivat de la seua presumpta gestió opaca. Divendres que ve 23 de setembre, previsiblement, se celebrarà el ple extraordinari en el que es presentarà esta moció de censura.