La Generalitat invertix 4,7 milions d’euros en l’ampliació de la depuradora Turís-1
Martínez Mus ha visitat la depuradora per a conéixer les obres que adequaran el tractament de les aigües residuals a la normativa actual
L’estació depuradora d’aigües residuals de Turís-1 presta servici a més de 7.000 habitants del municipi
El projecte inclou també la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a convertir la depuradora en una instal·lació autosuficient
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha destinat 4,7 milions d’euros per a finançar l’ampliació de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Turís-1.
Així ho ha anunciat el titular de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, durant la visita que ha fet a l’EDAR de Turís-1 per a conéixer el projecte d’unes obres que “responen a la necessitat d’adequar el tractament de les aigües residuals a la normativa actual amb un sistema de depuració avançat que permeta la reutilització de l’aigua”.
L’EDAR de Turís-1, que forma part del sistema de sanejament i depuració de la localitat junt amb dos instal·lacions més, presta servici a més de 7.000 habitants de la localitat. Fins ara, la instal·lació ha operat amb un sistema que no complia amb els requisits establits per a garantir la qualitat de l’abocament.
Amb esta reforma, ha assegurat el conseller, “s’implementarà un nou procés de depuració adaptat als límits actuals, assegurant l’eficiència energètica i el tractament adequat de les aigües residuals”.
Com a part d’este projecte, s’instal·laran plaques fotovoltaiques en l’EDAR, que transformaran l’estació depuradora de Turís-1 “en una instal·lació autosuficient i contribuiran a la reducció de l’emissió de CO₂ a l’atmosfera”, ha assenyalat Martínez Mus.
“Esta iniciativa no és només un pas important cap a la millora de la qualitat de vida dels habitants de Turís, sinó que també s’alinea amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible. La Generalitat reafirma així el seu compromís amb la protecció dels recursos hídrics, la reutilització de l’aigua i la promoció d’energies renovables com a línies clau per a reduir la petjada de carboni i combatre el canvi climàtic”, ha destacat.
Detalls de l’actuació
Els treballs que s’estan duent a terme consistixen en la implantació d’un nou sistema de tractament que garantix la correcta depuració de les aigües residuals, amb l’eliminació de nutrients com el nitrogen i el fòsfor, i que permet executar el tractament terciari per a la reutilització de l’aigua.
A més, el projecte inclou la instal·lació d’una planta fotovoltaica que disposarà de 240 plaques solars i una potència total de 134 kW que reduirà el consum elèctric de l’EDAR.
Es preveu que les obres concloguen en 2026, amb un termini d’execució aproximat de 22 mesos.