La Generalitat executa 12 obres d’emergència per a reconstruir i reforçar 12 ponts, passarel·les i restaurar les carreteres afectades
Han finalitzat els treballs de condicionament, neteja i enllumenat d’11 vies de les 18 afectades, com la CV-400 i la CV-407
S’han començat actuacions per a restaurar els greus danys de la CV-33, la CV-36, la CV-390, la CV-42 i la CV-50
La recuperació completa de les infraestructures i la gestió de la reconstrucció tindrà un cost estimat de 2.600 milions d’euros
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha executat 12 obres d’emergència per a reconstruir i reforçar una dotzena de ponts i passarel·les per als vianants, així com restaurar les carreteres que van patir importants danys per les inundacions, en el marc del pla d’emergència que ha impulsat la Generalitat.
Així ho ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, en la roda de premsa que ha oferit per a fer balanç dels treballs que s’estan efectuant per a recuperar com més prompte millor la mobilitat a l’Horta Sud i altres comarques com la Foia de Bunyol, els Serrans, Camp de Túria, la Ribera Alta i la Ribera Baixa.
Com a part d’estos treballs ja s’han donat per finalitzades les actuacions de recuperació d’11 vies de les 18 afectades, que són fonamentals per a la connectivitat de comarques com l’Horta Sud i l’entrada i eixida dels municipis amb més danys per la DANA.
Destaquen els casos de la CV-400 i la CV-407, a on s’han retirat els nombrosos obstacles i vehicles sinistrats que dificultaven el pas, s’ha eliminat la important capa de fang i s’ha restaurat l’enllumenat per a poder continuar amb els treballs durant la nit.
Martínez Mus ha assenyalat que “s’ha treballat des del primer moment de manera incansable”. “El mateix dimecres es va comprovar de primera mà l’estat de les diferents carreteres, el dijous ja es van adjudicar contractes d’emergència i el divendres estaven els operaris treballant”, ha remarcat.
CV-33 i CV-36
En la seua intervenció, el conseller ha explicat la situació d’alguns dels punts més danyats pel pas de la DANA. En el PK 8+100 de la CV-33 es troben dos ponts que s’han vist greument afectats: un s’ha esfondrat per complet mentres que el segon presenta danys seriosos. Els treballs van començar la setmana passada amb diferents avaluacions que van determinar la necessitat de reforçar els fonaments en el pont danyat.
Per esta raó, ha assenyalat Martínez Mus, s’està duent a terme una injecció de formigó en la base “amb la finalitat de garantir la seguretat d’esta infraestructura. En estos moments es treballa per a tindre operatiu un dels ponts en una primera fase i habilitar alguns carrils per a la circulació”. De manera paral·lela, el condicionament de la resta de la via avança de manera significativa.
Així mateix, s’estan duent a terme obres en la CV-36, a on dos ponts situats en el PK 8+640 també s’han esfondrat. A més, en la resta del traçat els treballs de neteja i condicionament de l’asfalt avancen a bon ritme per a poder habilitar una nova via d’entrada provisional a Torrent. En la mateixa localitat, en la CV-403, s’estan realitzant intervencions en el PK 4+270 per a reforçar els fonaments d’un pont que ha patit danys.
L’execució d’este conjunt d’obres, ha indicat el conseller, “ja ha permés recuperar connexions amb Picanya, Paiporta, Alfafar, Massanassa, Catarroja o Albal”. En una segona fase “es podran habilitar més connexions de l’entorn de l’Horta Sud, especialment de poblacions com Torrent o Alaquàs, que patixen greus problemes de connectivitat”.
CV-390, CV-42 i CV-50
La Generalitat ha començat altres actuacions d’emergència en altres punts de la província de València. En concret, en la CV-390 es treballa per a arreglar un gran lliscament de terres i en la CV-42 s’han posat en marxa les obres per a restaurar un pont del terme municipal d’Algemesí.
També en la CV-50 s’està duent a terme una sèrie de treballs de condicionament i restauració de grans estructures i passarel·les. Així, en el terme municipal de Cheste es procedirà a la reconstrucció d’un pont i el reforç de la fonamentació d’un altre, mentres que a Vilamarxant i Real cal reforçar la fonamentació de les estructures i restaurar per complet dos passarel·les per als vianants.
Més enllà d’estes actuacions, la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori està realitzant la supervisió de diferents ponts que, a pesar que no es veu compromés el pas de vehicles a curt termini, poden haver patit desperfectes en la seua base.
Martínez Mus ha assenyalat que la recuperació completa de les infraestructures i la gestió de la reconstrucció “tindrà un cost estimat de 2.600 milions d’euros”.
EPSAR i altres actuacions
El conseller també s’ha referit a altres actuacions posades en marxa per la Generalitat “per a mitigar els efectes de la DANA i restablir la normalitat en les àrees afectades al més prompte possible”.
En este sentit, ha destacat els greus danys patits en la xarxa de depuració. En total, l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) ha reportat incidències en 122 depuradores i col·lectors dels municipis afectats, amb 28 punts crítics que requerixen atenció especial en els quals destaquen Cheste, Chiva, Riba-roja i Torrent, entre altres.
Martínez Mus ha assenyalat sobre este tema que, des de la setmana passada, “més de 400 persones estan treballant per a restablir el servici. Ja estan funcionant el 80 % de les depuradores i es continuarà amb la resta en els pròxims dies”.
En l’àrea del transport, ahir van començar les proves del tramvia d’FGV a València, “i d'esta manera es marca l’inici d’una recuperació gradual del servici de Metrovalencia” ha indicat.
Este procés es desenrotllarà en tres fases: primer, l’activació del tramvia per a les línies 4, 6 i 8, així com en l’estació d’Alacant per a la línia 10, que començaran a estar operatives en dies; en segon lloc, es reprendran les línies 1, 2, 3, 5 i 7 en els trams sense danys significatius i s’espera que estiguen operatives en un mes; finalment, es treballarà en les línies 1, 2 i 7 en la zona de València Sud.
Addicionalment, ha recordat Martínez Mus, s’han implementat “18 línies d’autobús per a cobrir parcialment el servici de Metrovalencia, cinc de les quals en les àrees més afectades”.
Quant a la gestió de residus, la Conselleria està treballant en la recol·lecció de 2.500 tones diàries de residus generats en les tasques de neteja en els municipis afectats per la DANA. Per a fer-ho, s’ha posat en marxa un pla de xoc per a gestionar llots i residus de manera eficient, amb la recol·lecció d’estris en campes habilitades per al seu posterior trasllat nocturn a l’abocador de Los Hornillos, amb possibilitat de portar-los també a Guadassuar i pedreres autoritzades.
D’altra banda, el conseller de Medi Ambient ha destacat els protocols d’atenció i rescat urgent d’animals en protectores i centres d’acollida dels municipis més afectats per la DANA que ha posat en marxa la Conselleria i en els quals participen agents mediambientals de la Generalitat. En este punt, el conseller ha destacat “la constant i imprescindible col·laboració d’associacions i entitats animalistes”.
Este operatiu preveu l’establiment de diferents punts de subministrament i atenció veterinària a Catarroja, Picanya, Paiporta i Benetússer. Per la seua banda, el Col·legi Oficial de Veterinaris de València serà l’encarregat de gestionar els subministraments i avaluar necessitats addicionals.
Martínez Mus ha finalitzat la seua intervenció recordant “la mobilització de 500 agents mediambientals, personal de Vaersa i Tragsa”. Este personal està desenrotllant labors de neteja, així com de suport en la gestió del banc d’aliments, tot això en coordinació amb ajuntaments.