elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gavarda reforça la protecció del seu entorn natural amb la neteja dels barrancs de la Font Dolça i la Font de Baladre

Gavarda reforça la protecció del seu entorn natural amb la neteja dels barrancs de la Font Dolça i la Font de Baladre
  • L'Ajuntament impulsa una actuació estratègica que combina sostenibilitat, prevenció de riscos i millora del paisatge rural

L'Ajuntament de Gavarda ha dut a terme una actuació integral de neteja i manteniment en els barrancs de la Font Dolça i la Font de Baladre. Es tracta d'una intervenció que té com a objectiu la prevenció de riscos com els incendis forestals o la millora de la resiliència davant fenòmens meteorològiques extrems.

Per a dur a terme estos treballs, el consistori ha contractat durant sis mesos a una brigada formada per un capatàs i cinc peons forestals, finançada a través del programa EMERGE 2024, amb una subvenció de 66.000 euros. A esta labor s'ha sumat el reforç del personal municipal, així com l'ús de vehicles i ferramentes agrícoles propietat de l'Ajuntament.

La intervenció ha consistit en la retirada manual i mecanitzada de canyes invasores, la neteja i desbrossament en les zones de llit i marges, així com l'eliminació de residus vegetals. Tot això s'ha realitzat respectant la vegetació autòctona de ribera, amb especial cura en preservar espècies arbustives i arbòries que complixen una funció ecològica i de retenció de sòls.

A més de les zones de barranc, s'ha actuat també a l'entorn del Pont del Rei i en àrees perifèriques del nucli urbà, on l'acumulació de matolls secs i residus representava un elevat risc d'incendi a l'estiu.

L'alcalde de Gavarda, Vicent Mompó, ha subratllat la importància d’esta actuació com a mesura preventiva: “Esta intervenció respon a una doble necessitat: d'una banda, anticipar-nos al risc d'incendis forestals, que augmenta amb l'arribada de l'estiu; i per un altre, garantir que els barrancs estiguen nets per a permetre el flux natural de l'aigua en cas de pluges torrencials. Són mesures que protegixen el nostre entorn, els nostres cultius i, sobretot, a les nostres veïnes i veïns”.

Mompó també ha lamentat que este tipus de treballs, que per competència haurien de ser assumits per altres administracions, com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, acaben recaient sobre els xicotets municipis: “Des de l'Ajuntament hem fet un esforç econòmic i logístic molt important. Comptem amb una brigada contractada a través d’EMERGE, amb recolzament dels treballadors municipals i recursos propis. Però no és just que hàgem de suplir la inacció dels qui haurien de liderar este tipus de treballs. Els ajuntaments estem arribant on uns altres no ho fan, però necessitem més ajuda i més corresponsabilitat institucional”.

El primer edil ha posat en valor la implicació del consistori amb una gestió responsable del territori i ha avançat que este tipus d'actuacions es mantindran en el temps com a part d'una estratègia global que combina la planificació ambiental, l'ocupació i la millora del paisatge rural:            “Cada euro que invertim en neteja, en prevenció o en manteniment de l'entorn és un euro que invertim en seguretat, en qualitat de vida i en futur. Gavarda no pot ni vol mirar cap a un altre costat. Volem un poble que cuide el seu entorn i que estiga preparat per a afrontar qualsevol risc”, ha sentenciat.

Pujar