Gaspar anuncia una nova estructura d'organització de personal per a la Diputació consensuada i adequada al segle XXI
El president de la Diputació de València fa partícips a oposició, sindicats i treballadors de la seua aposta per una sola Relació de Llocs de treball a l'any: “És moment de passar del què hi ha del meu al què hi ha del nostre”
El ple de juny aprova, a més de la modificació de la RPT per a cobrir les necessitats de la institució, l'ampliació fins a octubre dels terminis perquè els municipis justifiquen les obres del SOM 18/19 i el IFS de 2018
El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha resolt este dimarts la polèmica de la modificació de llocs de treball en la corporació provincial, en anunciar durant la sessió plenària de juny que a partir d'este moment “només hi haurà una RPT a l'any, que estarà recollida en el pressupost i tractarà d'organitzar la institució de la millor manera possible, amb una columna vertebral nova adequada al segle XXI i la participació de tots els grups polítics, sindicats i treballadors”.
Gaspar s'ha mostrat categòric a l'hora d'assenyalar que “és moment de passar del què hi ha del meu al què hi ha del nostre”. D'esta manera, el president ha recollit el guant llançat per l'oposició, especialment el PP i Ciutadans, i ha instat a tots, govern i oposició, a “posar-se les piles per a continuar avançant en la modernització d'una Diputació que ha de determinar per unanimitat com treballar millor i donar resposta a les necessitats dels municipis, que no són les mateixes que tenia el món de fa tres mesos, ja caducat”.
El màxim responsable provincial ha recordat, des de la “geometria variable” de les seues diferents experiències a la casa tant en govern com en oposició, que este debat sobre les modificacions de llocs de treball “porta anys produint-se seguint un mateix guió, amb idèntics arguments per part de diferents partits segons ocupen l'una o l'altra bancada, la qual cosa ens aboca a successives modificacions a curt termini que no tenen en compte l'organització a mitjà i llarg termini que necessita qualsevol administració”.
Admet el president de la Diputació que un acord sobre qüestions de personal sempre és “complicat”, però considera que finalment “serà possible deixar de llançar-nos els trastos al cap i consensuar les millores necessàries per a fer front a les exigències de l'estructura laboral de la institució i de noves realitats com el teletreball, deixant tranquils al diputat o la diputada de Personal de torn, que només tracten d'organitzar el servei de la millor manera”.
Debat laboral en un ple històric
Abans de la intervenció de Toni Gaspar sobre la Relació de Llocs de treball (RPT), els diferents grups han avivat un debat que ha començat Ciutadans. El diputat Jesús Gimeno ha qüestionat l'absència d'informes tècnics que justifiquen la modificació portada a ple, i ha repassat les reivindicacions sindicals abans de concloure que esta RPT “no era necessària i no concedix preferència al personal de la Diputació”.
Ximo Segarra, en representació del PP, ha lamentat “les tres modificacions que portem en esta legislatura i que han afectat a més de 300 llocs de treball, que poc tenen a veure amb una planificació de futur”. Segons el diputat popular, “empleats i sindicats no entenen estos canvis i tampoc que algunes places s'òbriguen a altres administracions i altres no”. En opinió de Segarra, es posa de manifest “una absoluta falta de criteri que ens deixa el dubte que apunta algun sindicat que puga haver-hi vestits a mida”.
En resposta a l'oposició, la diputada de Personal, Pilar Molina, ha defensat que la gestió del seu departament “busca sempre el millor per a la institució, tenint en compte les necessitats dels departaments a cada moment, com pot ser reforçar l'assessorament als municipis, l'eficiència energètica, la prevenció a causa de la pandèmia o l'obertura de noves oficines de gestió tributària”.
Molina ha explicat que es recorre a altres administracions quan no hi ha personal qualificat en la Diputació per a exercir determinats treballs que formen part de l'Oferta pública d'ocupació (OPE) de 2019, i ha assegurat que els sindicats “han tingut la informació necessària, encara que no sempre és possible arribar a un acord amb tots”.
Per part seua, el portaveu de la Vall ens Uneix, Joan Sanchis, ha donat un vot de confiança a l'equip de govern provincial en la modificació de l’RPT, esgrimint que “totes les administracions tracten de resoldre el tema de les necessitats laborals de la millor manera possible”.
La reflexió de Gaspar ha tancat el debat sobre la modificació de l’RPT, aprovada per PSPV, Compromís i La Vall en els primers compassos d'un ple històric per diversos motius, entre ells el de ser la primera institució valenciana que torna a la normalitat amb una sessió 100% presencial després de la pandèmia. També ha resultat nou l'escenari del ple, que en esta ocasió ha sigut la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència, propietat de la Diputació.
El que no ha canviat és l'aposta ferma del president Gaspar i l'equip de govern en la lluita contra la violència de gènere. Després de recordar a Mª Belén, Josefa i Annick, “assassinades a les mans de tres miserables covards”, Toni Gaspar ha insistit que la institució que dirigix “no acceptarà com a normalitat estes morts ni les 238 detencions registrades durant l'estat d'alarma per violència masclista”.
Ampliació de terminis
El ple de juny ha aprovat a més l'ampliació de terminis per a la justificació de les obres del SOM 18/19 i el IFS de 2018, amb la finalitat de facilitar als municipis la tramitació i execució d'estes actuacions de millora als pobles de la província. El vicepresident i diputat de Cooperació, Carlos Fernández Bielsa, ha agraït a tots els grups la unanimitat a l'hora d'atendre la “petició de la immensa majoria d'alcaldes i alcaldesses”.
D'esta manera, el termini per a justificar els projectes del Pla de Serveis i Obres Municipals de 2018-19, que finalitzava el 20 de juliol, s'amplia fins al 27 d'octubre, i el termini de justificació de les obres del Pla d'Inversions Financerament Sostenibles de 2018 s'amplia del 6 de juliol al 12 d'octubre. En tots dos casos, la prolongació respon als 99 dies que ha durat l'estat d'alarma.
La sessió plenària de juny en la Diputació de València s'ha tancat amb la lectura d'una declaració institucional, signada per tots els grups després de la moció presentada per Ciutadans, sobre l'execució de les alternatives proposades en l'informe Cedex per a les platges de Tavernes de la Valldigna.