El Fòrum Agenda 21 de l'Eliana treballa per a establir les accions contra el canvi climàtic
El procés de participació ciutadana inclou una enquesta per a l'elaboració del Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible
Membres de la Comissió Cívica d'Emergència Climàtica juntament amb altres integrants del Fòrum Agenda 21 es van reunir dijous passat 9 de gener amb l'objectiu de consensuar les actuacions específiques del Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible (PACES2030) i conéixer els documents tècnics presentats per l'empresa redactora en el marc del Pacte de les Alcaldies.
Després de l'elaboració de l'inventari d'emissions de CO₂ i l'avaluació de riscos i vulnerabilitats pròpies del municipi, ara es desenvoluparan una sèrie d'accions i mesures planificades, que una vegada aprovades pel Ple de l'Ajuntament, serviran com a full de ruta per a la consecució d'objectius de mitigació i adaptació al canvi climàtic fins a l'any 2030.
El procés de participació ciutadana per a completar el PACES s'ha concretat en tres moments diferents. Un primer moment en el qual es busca el “enriquiment” amb la tècnica de 6 panells oberts dividits per àmbits d'actuació per a recollir noves aportacions, propostes de canvi i priorització dels grups de treball. La segona fase busca ampliar informació sobre la priorització d'àmbits, la capacitat d'actuació i impacte a través d'una enquesta QR de resposta individual que està oberta a la ciutadania a través del formulari https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMWOHtNFqpa4cUt52HFu4P7J7z1i9wWhnD2jy7Gp4ooznHtg/viewform. Finalment, es completarà el Llibre Blanc amb les aportacions dels ciutadans.
El Pacte de les Alcaldies és una iniciativa que compta amb més de 9.800 ciutats signants, posada en marxa en 2008 per la Comissió Europea, compromeses de manera voluntària a reduir les emissions de CO₂ en un 40% abans de 2030, millorar l'eficiència energètica, utilitzar fonts d'energia renovable i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic. L'Eliana forma part del moviment des de gener de 2017. Entre els anys 2010 i 2015 la localitat ha reduït el consum d'energia un 7%, mentre que les emissions de CO₂ produïdes en total en el municipi han disminuït un 6%. L'objectiu per a dins de 10 anys és estalviar 39.348 kWh d'energia (27% del consum del 2010) i reduir 11.855 tones de CO₂ (40% de les emissions de 2010).