Foios avança en una mobilitat sostenible
La gestió realitzada en els últims anys per l'Ajuntament ha permés avançar en un model de mobilitat on les persones són les protagonistes
L'Ajuntament de Foios treballa des de fa sis anys en la planificació d'un poble de dimensions humanes, dissenyat per a totes les persones, sense importar la seua condició física o intel·lectual. Des del 2015 s'han desplegat tota una sèrie d'iniciatives i accions per a instaurar la total accessibilitat en les places, carrers i espais públics.
Només des del 2015, el Consistori ha invertit al voltant de 500.000 euros en accions d'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques, rampes i ascensors, unes mesures que se sumen a molts altres projectes que han permés que aquesta localitat de l'Horta Nord transforme la mobilitat i els desplaçaments del seu veïnat.
Entre les accions més importants en matèria d'accessibilitat destaca l'adequació prevista per a les pròximes setmanes del carrer Manuel Martínez, amb un pressupost de 75.000 euros, un dels carrers més transitats per veïns i veïnes en els seus desplaçaments, dotant-lo amb voreres més àmplies, accessibles i segures. També s'han reurbanitzat espais com l'entorn de la Jutera, amb la recuperació d'un espai que està unit estretament a la història de Foios, incloent-hi els 400 m² cedits per Ferrocarrils de la Generalitat, que ara se sumen a l'espai públic municipal, o la urbanització del tram final d'Hugo Bacharach amb la carretera de Barcelona.
Pel que respecta a les infraestructures que intervenen en la mobilitat de vehicles i de vianants, s'ha acabat d'executar la ronda de circumval·lació per l'oest, que connecta la CV-300 amb l'escorxador, i ara s'està ultimant el PAI Portalet-Forn Vell, la reparcel·lació del qual s'aprovarà en les pròximes setmanes, totes elles actuacions encaminades a reduir el trànsit de vehicles per l'interior de la localitat.
L'execució de la urbanització Portalet-Forn Vell, així com la inversió de 360.000 € en el Camí de la Creu i Regne de València, permetran no només traure el trànsit fora del poble, sinó que dibuixaran una alternativa ciclopeatonal de sud a nord de la població, amb 3 quilòmetres de recorregut que connectarà amb les grans rutes per a vianants i ciclistes comarcals, com l'Anell Verd, la Via Xurra o la CV-300 en direcció a Puçol.
D'altra banda, està en marxa la supressió del pas a nivell de la CV-300, un dels punts negres en la mobilitat de la comarca, anunciada pel conseller d'Infraestructures i finançada amb els Fons europeus de recuperació, i el de l'Avinguda del Cid, així com la millora dels passos de Dr. Millan amb l'Avinguda Hugo Bacharach i el de Ruiz de Lihory amb Mediterrani, ja en licitació.
Un altre àmbit de la mobilitat sostenible posada en marxa en el 2015 és l'adquisició de diversos vehicles elèctrics i híbrids, per a la policia local i per a la brigada, així com la instal·lació de punts de càrrega de vehicles elèctrics, públics i gratuïts per a la ciutadania, un en funcionament, al costat de la Policia Local, i un altre que s'instal·larà en l'entorn de l'estació de Metro.
L'alcalde de Foios, Sergi Ruiz, ha recordat que a Foios "celebrem la Setmana de la Mobilitat amb fets i no paraules" i ha destacat que des de l'Ajuntament "sempre hem posat tots els recursos al nostre abast per a aconseguir una accessibilitat integral en el nostre municipi" i ha afegit que, "en aquests moments, s'està elaborant el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que servirà per a definir i millorar amb perspectives de futur i sostenibilitat la mobilitat de Foios".