"Els exteriors són el gran atractiu del territori valencià com a plató cinematogràfic"
Els experts en producció i localització cinematogràfica José Trullenque, Patricia Picazo i Ann Hernández han impartit avui en la seu del Patronat de Turisme la I Jornada "Xarxa Film València" a tècnics locals encarregats de les film office de València, Sagunt, Xàtiva, Alzira, Llíria, Bunyol, Requena, Carcaixent, Sueca, Cullera i Gandia.
Tal com ha destacat en l'obertura del curs Pilar Moncho, diputada de Turisme de la Diputació de València i vicepresidenta del Patronat de Turisme de València, "és necessari unificar criteris i oferir una proposta coherent perquè les nostres comarques siguen conegudes, com ho és Nova York, per les pel·lícules".
Per a açò, i dins del Pla d'Estratègic d'Actuació "Film València", presentat al juliol per la pròpia Pilar Moncho i pel director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, el Patronat ha organitzat aquesta primera jornada formativa que el seu principal objectiu és l'engegada de film office en les comarques interessades i presentar el territori valencià com un territori film friendly.
Incentius a rodatges
El punt de partida de la jornada ha sigut conéixer què implica un rodatge, els seus diferents tipus, les seues necessitats i alguna cosa molt important, què pot aportar a cada comarca, quin pot ser l'impacte econòmic i turístic per a un territori.
En aquest sentit, els productors José Trullenque i Patricia Picazo han mostrat exemples, com Bèlgica i el seu Tax Shelther, o la Smart Filming de Canàries, els incentius dels quals a rodatges han convertit l'audiovisual en un vertader motor econòmic de la zona.
José Trullenque ha assegurat que una de les majors bondats del territori valencià és el paisatge, el cel. "Ací no vénen a rodar en platós, perquè les grans productores americanes ja tenen els millors platós en USA; a València i a Espanya vénen sobretot pels exteriors, aquest és el millor aparador que mostrar", ha assegurat.
Falsos mites
També s'han referit als falsos mites relacionats amb el món de cinema, com que el cinema espanyol és una indústria subvencionada. "La indústria del cinema espanyol genera més riquesa del que rep en subvencions de l'Estat. Per exemple, en 2016 va recaptar més de 605 milions d'euros que es van reflectir en una aportació per IVA de 108 milions d'euros, una quantitat que supera en 28 milions al que rep en subvencions públiques", ha explicat Patricia Picazo.
Els productors han insistit en la idea que el cinema no genera despesa ni a l'Estat "ni als llocs en els quals es roda". Al contrari, "l'impacte econòmic, turístic i mediàtic és impagable", han destacat i han exemplificat amb l'última producció que Bollywood va rodar a València. "Després de la producció de la pel·lícula "Sólo se vive una vez", rodada íntegrament a Espanya, l'afluència de turistes de l'Índia es va doblegar, passant dels 31.000 visitants als 61.000".