elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una exposició ret homenatge a Isabel Torres, la primera dona valenciana anestesista

Una exposició ret homenatge a Isabel Torres, la primera dona valenciana anestesista

    L’Institut Interuniversitari López Piñero de la Universitat de València col·labora en una exposició inaugurada a Alberic sobre la figura d’Isabel Torres, la primera dona anestesista de la Comunitat Valenciana. Isabel Torres era llicenciada en Medicina per la Universitat de València, i va exercir la professió com pediatra i com anestesista.

    L’Ajuntament d'Alberic va inaugurar l’exposició el passat 18 d'octubre. La mostra també homenatja Rafael Giner, mestre i cronista oficial de la localitat. L’exposició es podrà visitar fins a l’1 de desembre a l’Antiga Casa Consistorial d'Alberic (de dilluns a divendres, de 17 a 20 hores).

    L’Institut interuniversitari López Piñero ha aportat en préstec nou peces de la seua col·lecció: huit objectes que reprodueixen elements estàndards d’una consulta pediàtrica durant les dècades centrals del segle XX (balança pesa-bebés, esfigmanòmetre, laringoscopi, xeringa, otoscopi, dues caixes de medicaments, caixa per esterilització d'instrumental quirúrgic) i un inhalador anestèsic fabricat a mitjans del segle.

    Isabel Torres Devesa va nàixer a Alberic l’1 de juliol del 1923. Provinent d’una família de limitats recursos i d’idees progressistes, va poder accedir primerament al Batxillerat i després a la Universitat per les seues destacades qualitats intel·lectuals i pel suport inicial de les monges de l’escola d’Alberic i posteriorment d’Olímpia Arocena, la primera dona que va ser professora de la Universitat de València (depurada pel franquisme després de la guerra), i que va animar la família d’Isabel Torres a recolzar-la en els estudis.

    Isabel Torres pertany a la promoció 1942-1949, on sols hi havia quatre dones pioneres per més de setanta homes. En llicenciar-se, va realitzar les pràctiques a l’Hospital de la Beneficència, hui Hospital General Universitari. També va ser contractada pel pediatre Pascual Escolano per a ajudar-lo en la seua consulta privada. La seua vida professional va discórrer per diferents hospitals valencians.

    Es va casar el 1949 Vicente Vento Ruiz, pioner de l’especialitat de l’anestèsia, amb qui va signar articles científics en importants revistes. Isabel va morir en febrer del 2013.

    Pujar