Les estacions de Metrovalencia i el TRAM d'Alacant comptaran amb desfibril·ladors
La Generalitat ha iniciat la instal·lació de desfibril·ladors semiautomàtics a les principals estacions de *Metrovalencia. La setmana que ve començaran els mateixos treballs en TRAM d'Alacant a fi que, per a finals de mes, estiguen operatius en totes dues xarxes de *Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).
Amb aquest objectiu, l'empresa pública va adjudicar 56 dispositius per a València i 8 per a Alacant, per un import de 119.765,60 euros, IVA inclòs, que es destinen a l'arrendament, instal·lació i manteniment d'aquests mecanismes durant tres anys.
A més de les estacions, aquests desfibril·ladors semiautomàtics s'instal·len en dependències pròpies d'FGV, com els tallers de València, Machado, Tarongers i El Campello a Alacant, així com en aules de formació.
Els cursos de formació per al personal d'FGV i vigilants de seguretat, en el qual participen 216 persones (136 a València i 80 a Alacant), conclouran la setmana vinent. En els mateixos s'ensenya la tècnica i l'ús del dispositiu.
FGV s'adapta, d'aquesta manera, al decret 159/2017 del Consell, que regula la instal·lació i ús dels desfibril·ladors fora de l'àmbit sanitari en la Comunitat Valenciana. La legislació estableix com a obligatòria l'existència d'aquests dispositius en les estacions de metro i tramvia amb una afluència mitjana diària igual o superior a les 2.000 persones.
Estacions amb dispositiu
D'aquesta manera, 47 estacions de Metrovalencia comptaran amb aquests equips. Les de Xàtiva, Colón i Ángel Guimerà, a l'ésser les de major afluència d'usuaris i usuàries, disposaran de dos desfibril·ladors, igual que els tallers de València Sud, Machado i Tarongers. Per part seua, les aules de formació de l'antiga estació de Palmaret, tindrà un aparell.
En el TRAM d'Alacant les estacions d'Estels, Mercat, Marq-Castillo, El Campello i Benidorm també comptaran amb un d'aquests dispositius. A més, els tallers del Campello disposarà de dos desfibril·ladors.
L'empresa adjudicatària assumeix les tasques de manteniment dels equips desfibril·ladors, reposar-los en menys de 48 hores en cas d'avaria o acte vandàlic i impartir cursos de formació als seus empleats per al seu maneig, així com senyalitzar les instal·lacions com a espais cardioprotegidos.
Quant a la ubicació dels dispositius, s'instal·laran dins de cabines estanques metàl·liques dotades de sistemes d'alarma. En el cas de les estacions subterrànies, es col·locaran en zones visibles, a una altura de 1,50 metres i seran accessibles.
FGV ha optat per instal·lar desfibril·ladors semiautomàtics, recomanats per la Societat Estatal de Reanimació Cardiopulmonar, ja que compten amb una locució pregrabada que li indica al reanimador que es retire abans de procedir a la descàrrega.