Enguix remarca la importància de l'educació per a la recuperació de la memòria democràtica
La vicepresidenta primera i responsable de la delegació de Memòria Democràtica de la Diputació de València, Natàlia Enguix, rep als artífexs del projecte ‘Llibres amb memòria’, premiat per la corporació en el seu programa ‘La memòria en l’escola’
La vicepresidenta primera i responsable de l'àrea de Memòria Democràtica de la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha subratllat “la importància de l'educació en la recuperació de la memòria democràtica” després de reunir-se amb el professor i l'alumnat d'un dels treballs guanyadors del programa ‘La memòria en l’*escola’. Concretament este projecte, el llibre ‘Lecciones de nuestros abuelos’, del col·legi Sagrado Corazón de Quart de Poblet va guanyar el premi en l'edició de 2021. Posteriorment, es va editar un segon llibre en 2023 baix el títol ‘Lecciones robadas. ¿Por qué perdimos la memoria?’.
El professor d'Història, Luis Vivas; l'alumna, Carmen Moya; i els alumnes José Ignacio Llopis i David Martínez, han explicat a la vicepresidenta en què consistix el seu treball. “El primer detalla com treballem en ESO, des de fa quinze anys, la Història d'Espanya del segle XX, a partir de la recollida de la memòria oral i documentació de tot tipus de les nostres famílies i de portar als iaios i a les iaies a les classes”, ha concretat Vivas.
Sobre el segon llibre, ha afegit, “tractem de recuperar molts temes que encara no apareixen en els llibres de text de Secundària perquè van ser tergiversats o silenciats i que, en conjunt, expliquen per què vam perdre la memòria en este país”. “En tots dos fem un treball intergeneracional que considerem de gran valor, al costat d'una labor d'investigació molt necessària en el treball històric”, ha esgrimit.
Per a Enguix, “este projecte, com la resta dels premiats en estos anys, així com els que es continuen preparant, són fonamentals perquè els més joves coneguen la importància del sistema democràtic, el difícil que va ser aconseguir-lo i el necessari que és mantindre'l”. Per això, ha argumentat “amb estos premis, reconeixem la investigació i el contacte amb les persones majors, que poden comptar de primera mà les seues vivències”.
L'edició d'enguany versa sobre ‘Moviments de població forçats per conflictes durant els segles XIX i XX’. Està dirigida als alumnes de 4t d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat de tots els centres educatius valencians i el termini per a entregar els treballs finalitza el 31 de juliol de 2024. Com a novetat, les quantitats assignades a cada premi, en total 12.000 euros, es distribuixen en un 75% per a l'alumnat autor/autora o autors del treball i un 25% al tutor/tutora o tutors.