Ecologistes valencians demanen al ministeri de Transports que paralitze la duplicació del By Pass
Per a Acció Ecologista Agró aquesta ampliació tindrà un impacte negatiu sobre el medi ambient
El president d'Acció Ecologista Agró, Jorge Mateos, ha demanat a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que paralitze les obres de duplicació de la ronda de circumval·lació de València en el tram que va de Puçol a Riba-roja, pels seus impactes mediambientals. I també que destine aquest pressupost a millorar les infraestructures del ferrocarril, tant de mercaderies -corredor mediterrani- com de rodalia, a fi d'avançar cap a la mobilitat sostenible i aconseguir l'objectiu de 0 emissions.
Les previsions del ministeri són que el by pass augment de 6 a 12 carrils, afegint tres carrils més per sentit. Aquesta duplicació tindria uns impactes molt greus en el territori, ja que el by pass travessa terres de cultiu i discorre pròxim a poblacions i centres educatius que ja hui estan suportant soroll i contaminació.
Per a Acció Ecologista Agró, associació que forma part de la plataforma No+Bypass, el futur immediat ha de passar per a millorar les infraestructures per al tren, tant de mercaderies com de passatgers: rodalia i metre. Segons Jorge Mateos, “el transport del futur immediat és el tren, i el ministeri ha de posar-se les piles i no perdre més oportunitats. Continuar insistint en un model desfasat i caduc com és el transport de mercaderies per carreterra, quan se sap els impactes que té i en un escenari de pujada del preu dels combustibles, suposa una falta de visió estratègica molt greu”.
Per a Jorge Mateos, “les ampliacions de les rondes de cirvumval·lació per a cotxes i camions estan completament descartades a Europa perquè entren en contradicció amb l'objectiu de la neutralitat d'emissions. No podem plantejar-nos l'objectiu de reduir per a 2040 un 60% les emissions de CO₂ i alimentar al mateix temps un model que les augmenta”.
D'altra banda, Acció Ecologista Agró destaca que precisament el by pass no està saturat. “Aquesta autovia es va decidir duplicar en els anys de la bambolla immobiliària, amb unes previsions de creixement continuat d'un 1,5% anual entre 2009 i 2033, ignorant les dades reals que publica anualment el ministeri, que mostraven que el trànsit ha descendit cada any, entre 2008 i 2013. L'estudi del trànsit de 2008 preveia un volum de 125.000 vehicles diaris per a 2018, i en 2021 s'han comptabilitzat 25.000 vehicles menys”.
Finalment, i anant més enllà, Jorge Mateos ha demanat a la ministra, mitjançant una carta, que el govern implemente un pla d'incentius per a reubicar la producció, perquè la globalització geogràfica ha suposat uns impactes ambientals, i també socials, que no ens podem permetre. En aquest sentit, “la relocalització d'empreses que ara produeixen a milers de quilòmetres reduiria el transport de mercaderies i, per tant, disminuiria les emissions i descongestionaria les autovies.”, ha afirmat.
Per tot això, ara és el moment de canviar de rumb. El Ministeri té l'oportunitat de planificar una transició cap al transport de mercaderies i persones per ferrocarril, que és molt més sostenible i ajudarà a avançar cap a l'objectiu de 0 emissions per a aconseguir la neutralitat climàtica.