'La veu de les dones' que treballen en defensa de la nostra natura
Dissabte passat, 31 de març, el Centre de visitants del Parc Natural del Túria de Vilamarxant (Casa de Fusta) va acollir l'esdeveniment "La veu de les dones".
Es tractava d'una activitat organitzada pel mateix Parc Natural del Túria amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilamarxant, i que també s'emmarcava dins de la programació mensual dedicada al Dia de la Dona.
Hi van acudir una vintena de dones representants i membres de diferents grups de voluntariat o d'associacions mediambientals.
L'activitat va estar presentada per Paula Poveda Beneyto, tècnica i guia del parc qui va aportar algunes dades que exemplifiquen que els problemes mediambientals afecten més a les dones que als hòmens. Per exemple, les dones estan 14 vegades més perjudicades pel canvi climàtic al món.
Després, van intervindre les protagonistes de l'acte que van explicar les seues experiències en la conservació de la natura.
En primer lloc van prendre la paraula tres dones de Vilamarxant, Alicia Esteve i Viri Pérez, representants del Voluntariat Ambiental, que van relatar la seua tasca desinteressada informativa i de prevenció contra els incendis forestals.
També va intervindre Marta Rocafull, en representació del Grup Naturalista La 49, de l'Associació Cultural 9 d'Octubre, qui va enumerar els projectes que han dut endavant o tenen en marxa al voltant del parc; com ara iniciatives per la conservació de les tortugues, de reconeixement dels mamífers, neteges i avaluacions periòdiques del riu, la localització de llúdries, la detecció i conservació del samaruc, un projecte sobre amfibis o un de nou que es durà a terme este estiu sobre rates penades.
També van participar del col·loqui Mercedes Cuesta, de la Asociación en Defensa del Paisaje de Pedralba, qui va explicar la seua lluita contra la construcció de la variant sud pel municipi, que afectaria part del Parc Natural, i un curiós projecte que han dut endavant elaborant una pèrgola amb canyes del riu.
La següent ponent va ser Nieves Prats, presidenta de la Junta Rectora del Parc Natural del Túria, que va explicar com va arribar al càrrec i els problemes que han tingut per confeccionar este òrgan participatiu a cada parc natural de la Comunitat Valenciana.
Per últim, va prendre la paraula Magdala Manero, d'Ecologistas en Acción La Serranía, qui va destacar la importància de les llavors en l'alimentació.
Junt a elles, van estar membres d'associacions i voluntàries de Riba-roja de Túria i altres persones relacionades amb la conservació de la natura, com altres membres del Voluntariat de Vilamarxant o el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, Manolo Bernad.
La jornada va finalitzar amb la projecció del documental "Entre el dia i la nit no hi ha paret", de 'Les Espigoladores', sobre el paper de les dones en l'horta de València amb un interessant recull de testimonis orals.