La Diputació de València renova els seus tractors i equipament per a millorar el servici de neteja de platges
L’àrea de Medi Ambient que dirigix Avelino Mascarell amplia la campanya de neteja fins al 15 d'octubre i incorpora nova maquinària que permetrà incrementar l'eficàcia dels treballs
La Diputació de València ha iniciat el procés de renovació dels vehicles i maquinària del seu servici de neteja de platges amb l'adquisició d'una nova màquina rastrilladora i dos tractors amb els seus corresponents accessoris.
D'esta manera, l'àrea de Medi Ambient de la institució provincial incrementarà l'eficàcia i eficiència dels treballs que duu a terme en els quinze municipis de costa adherits al servici: Puçol, El Puig de Santa Maria, la Pobla de Farnals, Massalfassar, Foios, Meliana, Sueca, el Mareny de Barraquetes, Tavernes de la Valldigna, Rafalcaid-Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles.
Avelino Mascarell, diputat de Medi Ambient, assenyala que “des de la Diputació redoblarem l'aposta per este servici, per això anirem renovant els recursos tècnics de què disposa el personal d'esta secció” i emmarca este procés en “el desgast que, per les pròpies característiques dels treballs, patix la maquinària de neteja de platges”.
“Amb este propòsit -subratlla Mascarell- s'ha licitat ja l'adquisició d'altres tres nous tractors, i s'ha allargat la campanya de neteja fins al 15 d'octubre, atés que hem observat que cada any la població allarga més la temporada de bany en la nostra costa”.
Característiques tècniques
En els treballs de neteja d'este estiu ja s'està utilitzant una màquina rastrilladora, la qual s'unix a les ja existents, preparada per a actuar en zones humides, aconseguint un notable increment en el rendiment dels treballs.
Així mateix, esta mateixa campanya 2024 s'incorporen dos nous tractors amb els seus respectius accessoris de neteja: tant la pala de la qual partixen els amarraments, braços i elements necessaris per al seu funcionament com una forca hidràulica de desensilat. Això permet la retirada de canyes mitjançant un procés mecànic que minimitza la pèrdua d'arena.
De manera paral·lela, l'àrea de Medi Ambient ha licitat ja l'adquisició d'altres tres nous tractors amb enganxament universal i la pertinent preinstal·lació hidràulica i elèctrica, de manera que se'ls puguen acoblar també els accessoris i ferramentes existents.
Menor cost per als ajuntaments
A més de l'adquisició de nous recursos tècnics, la millora del servici de neteja de platges de la Diputació de València es traduïx també en una millora de les condicions econòmiques per als quinze ajuntaments adherits.
Així, la institució provincial ha assumit el cost de gestió dels residus, incloent-hi els animals morts que a vegades apareixen en la costa, i que suposen, en paraules del diputat Avelino Mascarell “un desafiament sobretot per als municipis més xicotets, perquè es tracta de processos complexos a nivell tècnic i burocràtic, especialment quan es tracta d'espècies de grans dimensions”.
En este sentit, este estiu la Diputació s'ha fet càrrec de la gestió de dos dofins que van aparéixer a les platges de Puçol i a Tavernes de la Valldigna, en col·laboració amb els respectius ajuntaments, evitant que afectara la salubritat de les platges.
Tot això sense incrementar la taxa que paguen els ajuntaments adherits, l'import de la qual continua congelada un any més, costejant així la Diputació el 93% dels gastos. Això significa que les arques municipals assumixen el 7% del cost estimat dels treballs que es duen a terme en 21,7 quilòmetres lineals de costa i 429.175 metres quadrats de superfície de neteja.