La Diputació de València i l'associació Clásicas y Modernas organitzen el VII Dia de les Escriptores amb un acte en el MuVIM
L'àrea d'Igualtat de la corporació participa en l'acte d'este dilluns (18.30 hores. streaming) en la sala d'actes del MuVIM, amb lectura de textos de dones que narren testimoniatges de guerres i postguerres
Dones i homes de la cultura i l'educació valencianes posaran veu a textos de Concepción Arenal, María Elena Walsh i escriptores ucraïneses i afganeses, entre altres, amb actuació dramàtica de Pilar Martínez i tancament musical a càrrec de Quartet Prisma
Seguix l’acte en directe a través de https://youtu.be/Ym9PxSSSLXI
La sala d'actes del MuVIM acull este dilluns, 17 d'octubre, a partir de les 18.30 hores la setena edició del Dia de les Escriptores a València, en un acte organitzat per l'àrea d'Igualtat de la Diputació i l'associació Clásicas y Modernas. El programa inclou les habituals lectures d'escriptores de diferents nacionalitats, a les quals donaran veu dones i homes de diversos àmbits, des del cultural a l'universitari, passant per l'educació, les institucions i associacions feministes.
Sota el lema ‘Abans, durant i després de les guerres’, la setena edició del Dia de les Escriptores es basa en una selecció de textos de Luisa Carnés, Concepción Arenal i María Elena Walsh, entre altres, així com les valencianes María Beneyto, Carmelina Sánchez Cutillas i Lucía Sánchez Saornil. En esta ocasió, s'incorporen lectures d'escriptores ucraïneses com Lesya Ukraika, afganeses com Nadia Anjuman i la iraniana Sepideh Joseyri.
L'acte s'iniciarà amb l'actuació dramàtica de l'actriu Pilar Martínez sobre l'obra ‘Les mares preses’, de Manuela Ortega. El nucli central seran les lectures en homenatge al paper fonamental que complixen les dones en situacions de conflicte bèl·lic, amb testimoniatges de guerres i postguerres més enllà del territori nacional. El tancament consistirà en un recital de música a càrrec de Quartet Prisma, el quartet de corda format per Carmen Antequera i David Andreu als violins, i Julia Ju i Mayte García completant amb viola i violoncel.
El seté Dia de les Escriptores quedarà gravat íntegrament i s'enviarà com a material didàctic a les biblioteques, ajuntaments i col·lectius socials de la província.
Dones i literatura
El Dia de les Escriptores naix en 2016 promogut per la Biblioteca Nacional de España, la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries i l'associació Clásicas i Modernas, amb l'objectiu de fer visible el treball de les dones en la literatura i combatre la discriminació que han patit al llarg de la història. La seua celebració, de caràcter anual, es convoca el dilluns més pròxim al 15 d'octubre, festivitat de Teresa de Jesús.
En terres valencianes, el Dia de les Escriptores es va celebrar per primera vegada el 17 d'octubre de 2016 a la Biblioteca Pública de València, amb la lectura de textos de sor Isabel de Villena i María Beneyto. Un any després, la sala Vinatea de Les Corts va acollir un esdeveniment que van protagonitzar els textos de les autores valencianes Carmelina Sánchez Cutillas i María Cambrils. En 2018, sota el lema ‘Rebels i transgressores’, la seu valenciana de la SGAE va reivindicar la labor de Rosalía de Castro, Rosario de Acuña, Carmen de Burgos i la compositora valenciana Matilde Salvador.
La quarta edició es va celebrar en 2019 a la Biblioteca de la Dona, sota el lema ‘Dones, amor i llibertat’, amb un homenatge a escriptores valencianes i el protagonisme especial de l'obra de Carmen Alborch. La pandèmia va obligar a realitzar les lectures en línia en 2020, amb fragments de literates com Concha Méndez, Teresa de Jesús, Alfonsina Storní, Gabriela Mistral i Elena Fortún, entre altres.
En 2021, el Dia de les Escriptores es va celebrar en tots els pobles i ciutats de la província, amb un acte central en el marc de la Fira del Llibre de València. Sota el lema ‘Llegir les edats de la vida’, diferents personalitats del món de la cultura, el feminisme i les institucions públiques van llegir fragments de María Ivars, Isabel Clara Simó i Teresa León, entre altres, a més de les indispensables Teresa de Ávila, María Moliner, Ida Vitale i Guadalupe Grande.