La Diputació de València invertirà 2,7 milions per a actualitzar en temps real els habitatges i el padró dels municipis
L'àrea d'Innovació que dirigix Juan Ramón Adsuara assumix el repte de generar un programa d'intel·ligència artificial per a arreplegar els canvis tant en el cadastre com en les persones que registren els ajuntaments
La Diputació de València fa un pas més en la seua aposta per la modernització electrònica. A l'èxit obtingut amb la digitalització dels fluxos turístics i els més de 300 projectes d’smartcities desenvolupats en municipis de la província se suma ara el repte d'actualitzar en temps real tant el cadastre com el padró dels ajuntaments valencians. Per a aconseguir l’objectiu, l'àrea d'Innovació que dirigix Juan Ramón Adsuara invertirà prop de tres milions d'euros, als quals se sumarà l'aportació de 1,8 milions que realitzarà el Govern central.
Precisament el Ministeri d'Economia és el que ha traslladat a les diputacions el repte d'assumir l'actualització del cadastre i el padró de cadascun dels municipis de les diferents províncies. “No totes les diputacions ho han fet, però en la de València tenim molt clar que anem avant amb el projecte perquè va en la línia de modernització electrònica i aposta per la digitalització que va establir des del primer moment el president Vicent Mompó”, explica el diputat d'Innovació, Administració Electrònica i Fons Europeus.
El projecte combina les diferents responsabilitats d’Adsuara en la Diputació. D'una banda, l'ús de la Intel·ligència Artificial (IA) com a base d'eixa innovació que és un dels eixos fonamentals de la gestió provincial. Per un altre, l'ajuda directa als ajuntaments per a completar eixe trànsit cap a una administració electrònica que millore els servicis a la ciutadania. I finalment eixos fons europeus que serviran per a finançar part de la iniciativa a través de l'Executiu central.
Intel·ligència Artificial
El repte que avança Juan Ramón Adsuara consistix en la generació d'un programa d’IA que permetrà a la Diputació actualitzar en temps real les dades dels habitatges i de l'INE de tots els municipis de la província. D'esta manera, “els nostres informàtics s'encarregaran de depurar les dades i registrar electrònicament les altes i baixes de persones que es produïxen en el padró de cada ajuntament, així com les compres i vendes de pisos que es donen en cada localitat i qui són els seus propietaris”.
El programa té un cost aproximat de tres milions d'euros, que es finançarà amb l'aportació de 1,8 milions del Ministeri i 1,2 milions per part de la Diputació. La corporació provincial “destinarà un altre milió i mig d'euros per a dotar a les oficines del padró dels ajuntaments valencians del material informàtic específic que permeta la implantació del nou programa d’IA”, explica Adsuara, qui detalla “l’entrega als consistoris de monitors més grans i ordinadors equipats amb discos durs en major capacitat i rapidesa”.
Abans de 2026
El responsable provincial d'Innovació estima que el projecte “estarà operatiu al llarg del pròxim any, en tot cas abans de 2026 que és quan hem de justificar-lo davant el Ministeri”. Una vegada estiga en marxa el programa, la Diputació “compartirà eixe coneixement amb els tècnics informàtics dels municipis, que disposaran d'eixes dades generades amb l'actualització en temps real”.
En opinió d’Adsuara, “disposar de la informació actualitzada en matèria d'habitatge i de padró oferix moltes opcions als ajuntaments per a abordar iniciatives com els bons escolars o el seguiment dels majors en soledat”. “Després ja són els alcaldes i alcaldesses, amb els seus equips de govern, els que decidiran les polítiques que posen en marxa en resposta a les necessitats que puguen plantejar estos indicadors”, conclou el diputat d'Innovació, qui insistix en “reforçar el lideratge de la Diputació en modernització electrònica per a millorar la vida de les persones”.