La Diputació de València inicia una nova edició del cicle de concerts ‘Música en construcció’
El diputat de Cultura, Paco Teruel, considera fonamental que els nous talents “tinguen espais públics on desenvolupar la seua carrera i que totes les comarques disfruten d'una programació cultural de qualitat”
Les activitats del programa ‘Música en construcció’ i les de ‘L’Escalante en gira’ consoliden la seua itinerància per municipis de la província
El cicle de concerts gratuïts ‘Música en construcció’, de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, arranca este dissabte 13 de gener la seua quarta edició al Centre Cultural La Beneficència de València amb el concert del duo Via Musicae ‘Sons de llevant i tramuntana’, composat per la soprano Sara Bañeras i el pianista José Ramón Martín. La proposta forma part del programa ‘Tres finestres a la cultura’, juntament amb ‘Llavors de la terra’, la trobada mensual de folklore; i ‘Teatre a la Bene’, el cicle de teatre infantil.
‘Música en construcció’ va eixir de València per primera vegada en 2023 amb una sèrie de concerts al Monestir Corpus Christi de Llutxent. En l’actual edició, es consolida el trasllat de la proposta als municipis de la província, dins de la convocatòria d’activitats de l’àrea de Cultura. En este sentit, com ha afirmat el diputat de Cultura, Paco Teruel, “l’oferta d’activitats culturals a les comarques valencianes s’incrementa amb els programes ‘Música en construcció’ i ‘L’Escalante en gira’ de la delegació de Teatres, una oferta que tracta de garantir que totes les comarques tinguen l’oportunitat d’accedir a una programació cultural de gran qualitat”.
Segons ha manifestat el cap del Servei de Cultura, Josep Vidal, “en uns dies es donaran a conèixer els pobles que acolliran les activitats de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, i en concret també les de ‘Música en Construcció’, en una selecció en què la comissió de valoració ha tingut en compte criteris diversos com el de no haver acollit l’activitat anteriorment, arribar a la major part del territori de la província o la presentació de projectes culturals complementaris”.
Des d’un principi, l’objectiu principal que ha seguit la programació d’este cicle ha sigut servir de punt de connexió per als nous talents de la música valenciana, enllaçant la seua experiència amateur amb la professional, gràcies al conveni signat amb l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana (ISEACV). Prova d’això és que alguns dels grups participants han arribat a tocar al Palau de la Música de València i al Circuit Cultural Valencià de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Així mateix, també s’han editat alguns pòdcasts, que s’han retransmés a l’espai El Musiquer en À Punt. A més a més, s’han organitzat diverses jornades de professionalització, com ara ‘El patrimoni musical valencià’ (2021) o ‘Repensem la carrera musical’ (2022).
Patrimoni musical valencià
Un altre dels objectius prioritaris de ‘Música en construcció’ és la posada en valor del patrimoni musical valencià, bé mitjançant la recuperació d’obres oblidades (com ara el recital ‘Música d’entreguerres’ de Manuel Palau, que no es tocava des de feia un segle), o amb la inclusió d’obres d’autoria valenciana als concerts, tant d’autors consolidats com d’alumnat de composició que estrena les seues primeres creacions. Per últim, es pretén la interconnexió dels concerts amb les col·leccions dels museus que formen part del Centre Cultural La Beneficència: el Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d’Etnologia (L’ETNO). Així, la proposta busca dinamitzar la seua relació amb els visitants, a través d’una sèrie de visites prèvies a estos concerts.
Esta quarta edició articularà 15 concerts durant l’any. Per al primer trimestre s’han previst cinc concerts, tres d’ells al Centre Cultural La Beneficència i dos en diferents municipis de la província. El primer trimestre s’inaugurarà amb el pròxim concert del 13 de gener, seguit pel que es realitzarà el 10 de febrer, on participaran les joves promeses de l’Escola Superior de Música d’Alt Rendiment (ESMAR), i el del dissabte 9 de març de l’agrupació Egeria, que du el títol d’Ad Loca Sancta, dins de les activitats del Dia de la Dona, amb la col·laboració del Museu de Prehistòria.
Segons Paco Teruel, “el cicle ‘Música en construcció’ busca connectar amb els nostres joves intèrprets, la música valenciana i les noves experiències vinculades al nostre patrimoni cultural”; tot això dins d’un format divulgatiu i pròxim a tots els públics, per tal d’enllaçar amb el propòsit originari del Centre Cultural La Beneficència de València d’ensenyament i de regeneració social. Segons el diputat, “és fonamental que els nous talents tinguen espais públics on desenvolupar la seua carrera”.