La Diputació de València impulsa l'Oficina de Vida Independent destinada a persones amb discapacitat
El projecte, promogut per Codifiva, la Fundación Kratos-Humanitas i Vicoval, perseguix fomentar l'apoderament per a aconseguir una vida independent a través de la prestació d'assistència personal i de suport
La Diputació de València col·labora amb la Coordinadora de Personas con Diversidad Funcional Física de la Comunitat Valenciana (Codifiva) per a impulsar l'Oficina de Vida Independent, OVI València. Es tracta d'un centre d’informació, orientació i suport en relació a la vida independent i a l'assistència personal, que posa a disposició de les persones amb discapacitat els recursos (informació, atenció tècnica, orientació i acompanyament) per a fomentar el seu apoderament vital.
OVI València está promoguda per tres entitats, Codifiva (on actualment té la seua seu), la Fundación Kratos-Humanitas i Vicoval (Vida Independiente de la Comunitat Valenciana), i presta els seus servicis mitjançant un equip de treball multidisciplinari, coordinat i secundat per persones amb discapacitat amb àmplia experiència en vida independent.
El principal objectiu d'este projecte, que compta amb una subvenció de la Diputació de València de 50.000 euros, és fomentar l'apoderament per a aconseguir una vida independent a través de la prestació d'assistència personal i suport. Així mateix, es pretén facilitar l'orientació necessària per a tramitar la prestació d'assistència personal. Des deOVI València també es forma en la filosofiia de vida independent tant a les persones amb discapacitat com a centres educatius, equips professionals de servicis socials, sanitaris i altres entitats així com a assistents personals.
“El pas de la vida en família o en una institución cap a l'autogestió de les decisions requerix agafar l’iniciativa de la pròpia vida, per a això és necessari un suport i assessorament en les fases inicials del procés”, afirma Adolfo Conesa, president de Codifiva. Per a això, OVI València pretén convertir-se en un espai físic i virtual on les persones interessades a accedir a la prestació d'assistència personal i/o en una vida independent puguen acudir per a obtindre el suport que necessiten, ja siga per a obtindre informació, ajuda per a realitzar tràmits o per a buscar i contractar assistents personals, així com suport en la gestió del dia a dia.
“El gran avantatge innovador del projecte -apunta Conesa- és que l'equip voluntari está coordinat i format per persones amb discapacitat usuàries d'assistència personal i expertes en la seua gestió i en la filosofia de vida independent”. Este equip facilita, des de l'experiència personal prèvia i amb el suport dels perfils necessaris, el trànsit i les possibles solucions a les dificultats que puguen sorgir, com poden ser buscar vivendes adaptades, selecció d'assistents personals i el seu règim laboral, adquisició d'habilitats d’autogestió, gestió de conflictes, grups de suport entre iguals, models i exemples pràctics de diferents formes d’autogestió de la vida diària de persones amb diferents tipus de discapacitat física.
La diputada de Benestar i Inclusió Social, Imma González, ha destacat que des de la Diputació “col·laborem amb les iniciatives que promouen el benestar social de les persones més vulnerables i ens posem a la disposició de les associacions que lluiten per la igualtat d'oportunitats”.
OVI València beneficia en l'actualitat a més de 250 persones, de manera directa a unes 60 persones que presenten necessitats especials de suport i assessorament, i de manera indirecta a altres 200 persones (familiars), així com als assistents personals.